Rectorul UPT îndeamnă la echilibru universităţile din Consorţiul Universitaria privind alocarea locurilor bugetate

Rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, prof. Viorel Şerban, a lansat un îndemn la echilibru, moderaţie şi responsabilitate din partea universităţilor membre ale Consorţiului Universitaria, pe marginea alocării locurilor bugetate de către guvern.

“Asistăm de câteva zile la noi tensiuni în mediul universitar. Modul de repartizare a numărului de locuri finanţate de la bugetul de stat în anul universitar 2018/2019 pentru anul I – granturile pentru studiile universitare de licenţă, master şi doctorat – a stârnit un val de reacţii virulente din partea unor universităţi membre ale Consorţiului Universitaria, ‘cele mai vechi şi mai prestigioase universităţi româneşti’. Acestea acuză faptul că distribuirea locurilor s-a făcut în principal în baza clientelismului politic şi ca o ‘răzbunare’ asupra universităţilor ale căror rectori nu au semnat, la începutul anului, o scrisoare deschisă de susţinere a prof.dr.ing. Valentin Popa. Mai mult, din declaraţiile acestora, apărute în media, se fac trimiteri ofensatoare la adresa calificărilor din cadrul domeniilor de ştiinţe inginereşti”, explică rectorul Universităţii Politehnice Timişoara, Viorel Şerban.

Având în vedere cele menţionate, în calitatea de rector al Universităţii Politehnica Timişoara şi preşedinte al Alianţei Române a Universităţilor Tehnice (ARUT) Viorel Şerban face câteva precizări în care remarcă faptul că Universităţii Politehnica Timişoara (UPT) i s-au alocat suplimentar faţă de anul universitar 2017/2018, un număr de 60 de locuri la studiile universitare de licenţă, 85 la studiile universitare de master şi mai puţin cu 4 locuri la doctorat, în condiţiile în care nu a semnat scrisoarea deschisă de susţinere a prof.dr.ing. Valentin Popa.

“În ultimii ani, UPT şi ARUT au solicitat în mod insistent o nouă modalitate de distribuire a locurilor pentru admitere care să ţină cont de obiectivele asumate în Strategia Naţională pentru Învăţământul Terţiar Românesc 2015 – 2020. (…). Datorită faptului că majoritatea sectoarelor performante din economia românească sunt asociate ştiinţelor inginereşti este absolut necesară corelarea ofertei actuale a învăţământului terţiar cu nevoile pieţei muncii formarea forţei de muncă înalt specializate şi calificate, sunt condiţii esenţiale pentru dezvoltarea şi competitivitatea economiei româneşti”, spune rectorul UPT.

În opinia sa, faptul că pentru prima dată distribuirea locurilor ţine cont de domeniile prioritare, precum şi de sprijinirea absolvenţilor proveniţi din licee din mediul rural este de apreciat şi nu poate fi blamată de maniera celor prezentate în mass-media decât din perspectiva intereselor politice. Totodată, ducerea în derizoriu a specializărilor din domeniul ingineriei, aprecierile cu iz de superioritate asupra politicilor duse de universităţile tehnice sunt considerate de către Viorel Şerban ca fiind regretabile, dovedind “lipsă de respect şi consideraţie”.

“Nu vom răspunde în aceeaşi manieră şi nu vom aduce în discuţie în spaţiul public argumente pe subiectul în cauză, care ar putea să tensioneze şi mai mult mediul academic afectând implicit imaginea întregului sistem de învăţământ superior. Facem un apel tuturor universităţilor şi structurilor asociative ale acestora la echilibru şi moderaţie în mesajele si opiniile exprimate în spaţiul public”, conchide rectorul UPT. AGERPRES