Rectorul USV Suceava îi recompensează pe studenţii campioni europeni la handbal cu o bursă excepţională de 10.000 de euro

Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava (USV) va oferi o bursă în valoare de 10.000 de euro echipei de studenţi care a câştigat Campionatul European Universitar de la Antequera – Spania, a declarat rectorul USV, Valentin Popa, care i-a aşteptat luni dimineaţă cu şampanie şi flori, împreună cu mai mulţi suporteri, pe câştigători, la universitate.

”Voi propune marţi (11 iulie n.r.) o bursă ‘Ştefan cel Mare’ excepţională pentru echipa universităţii noastre, în valoare totală de 10.000 de euro. Sunt sigur că alături de bursele noastre vor veni premii şi din partea ministerului şi poate şi din partea sponsorilor. Nu contează, noi suntem principalii sponsori şi, sper eu, principalii voştri prieteni (…) Probabil că e prima oară şi ultima, pentru că nu ştiu dacă o să mai am ocazia în viaţă să primesc o echipă studenţească campioană europeană în universitatea noastră. Vă felicit din toată inima. Sunt mândru şi suntem cu toţi cei de aici mândri că ne-aţi făcut o vară foarte frumoasă. Sper ca la anul să faceţi o surpriză la fel de frumoasă”, a spus Popa.

Totodată, antrenorul principal al echipei, Adrian Chiruţ, a declarat pentru AGERPRES că este foarte mulţumit de prestaţia studenţilor suceveni campioni, că îşi doreşte să continue activitatea cu echipa şi a mulţumit conducerii USV care i-a susţinut constant ”necondiţionat” pe parcursul activităţilor sportive pe care le-au desfăşurat.

”O performanţă extraordinară pentru aceşti jucători, aceşti studenţi. Cum am şi discutat acolo, şi mă bucur că au înţeles ceea ce le-am transmis, acest campionat european poate să ţi se întâmple o dată în viaţă sau de mai multe ori, dar a fost o şansă unică pentru mare parte dintre ei. Am început acest turneu cu stângul, dar eu i-am văzut, am văzut echipa, am ştiut de ce am început cu stângul şi eram sigur că a doua zi vom începe să creştem în joc (…) Veneam după o vacanţă, am făcut doar un antrenament oficial acolo, la Malaga, în rest nu am fost pregătiţi şi am suferit puţin fizic”, a spus Chiruţ, subliniind că studenţii suceveni au fost motivaţi de ”dorinţa de a scoate cât mai mult de la acest turneu” cu ”ambiţie şi dăruire maximă pentru care le mulţumesc”.

La rândul său, Gabriel Burlacu, în vârstă de 23 de ani, care a marcat şase goluri şi a fost remarcat de comentatori ca fiind un jucător cu potenţial, a declarat pentru AGERPRES că ”este de fericit” pentru că echipa lui a devenit campioană europeană, în condiţiile în care fuseseră cotaţi cu ultima şansă.

”A fost un turneu foarte dificil. Am plecat acolo nepregătiţi, venisem din vacanţă, dar până la urmă a fost totul bine. Se pare că înfrângerea din primul meci ne-a făcut să ne luăm revanşa tocmai în finală (…) Suntem foarte fericiţi. Suntem campioni europeni, acesta este cel mai important moment acum şi cel mai important e că nu a ieşit niciun coleg accidentat şi ne-am întors sănătoşi (…) A fost cea mai mare surpriză pentru că eram cotaţi cu ultima şansă din cele 12 echipe”, a spus Burlacu.

În contextul în care imaginea lui cu tricolorul a circulat pe toate canalele, Burlacu a spus că ”sunt mai naţionalist” şi ar vrea ca, prin sport, România să-şi recapete locul în care a fost odinioară.

”Aşa sunt eu mai naţionalist (…) Ţin foarte mult la ţara mea şi aş vrea să schimbăm ceva în ţara asta, că parcă, din ce în ce, ne ducem la vale şi, poate, prin sport să reuşim să revenim la locul în care eram cândva. Noi i-am învăţat pe restul handbal şi acum ne învaţă ei pe noi şi asta mă doare foarte mult”, a spus Burlacu.

România a cucerit medaliile de aur la Campionatul European Universitar de handbal masculin de la Antequera (Spania), sâmbătă seara, după ce Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava a învins în finală formaţia Universităţii germane Duisburg-Essen cu scorul de 23-22 (14-9).

Tricolorii debutaseră cu stângul în competiţie, pierzând primul meci cu 17-22, chiar în faţa Universităţii Duisburg-Essen, în grupă, dar apoi au câştigat cu 36-24 celălalt meci din grupă, cu echipa Universităţii Marmara (Turcia), pentru ca în sferturi să câştige cu 26-23 contra echipei Universităţii Malaga (Spania), iar în semifinale au învins Universitatea Montpellier (Franţa), cu scorul de 28-25.

Golurile învingătorilor au fost marcate de Andrei Olariu (9), Gabriel Burlacu (6), Ştefan Tîrzioru (4), Mihai Sandu (2), Florin Baican (2). Au mai evoluat Ovidiu Bădeliţă, Octavian Andreica, Vasile Tcaciuc, Daniel Ionasciuc, Pavel Usturoi, Cătălin Costea şi Iulian Alexa. AGERPRES