MULTIMEDIA

Centrul Municipal de Colectare Iaşi

CALENDARUL OLIMPIADELOR NAŢIONALE ŞCOLARE


Miercuri, 25 Noiembrie 2015

Consiliul Naţional al Elevilor este ilegal? Patru tineri au dat în judecată Ministerul Educaţiei

Prima înfăţişare în procesul în care Ministerul Educaţiei este acuzat că a înfiinţat ilegal Consiliul Naţional al Elevilor va avea loc joi. Cei patru tineri care au reclamat neregulile susţin că ministerul nu avea la acel moment autoritatea de a înfiinţa o astfel de structură în subordinea sa şi că oricum organismul se află în conflict de interese: deşi ar trebui să reprezinte interesele elevilor, este reglementat şi finanţat de minister. Mai exact, cei patru tineri, foşti membri în CNE, susţin că nu există niciun act de înfiinţare a acestui organism şi că legal structura este inexistentă.

Marti, 24 Noiembrie 2015

Angajaţii din educaţie câştigă mai puţin decât majoritatea bugetarilor

Salariile medii din educaţie au crescut continuu din 2012 până în 2014, arată anchetele Institutului Naţional de Statistică. Însă abia anul trecut salariile medii din educaţie le-au depăşit pe cele din 2009, înainte de tăierile cu 25% din sectorul bugetar. Chiar şi după trei ani consecutivi de creşteri salariale, profesioniştii din învăţământul public au câştigat anul trecut, în medie, circa 1.740 lei net lunar, semnificativ mai puţin decât în majoritatea domeniilor controlate de stat. Efectul salarizării din sistem: învăţământul public a pierdut peste 34.000 de salariaţi din 2008 până acum.

uvvg.ro

Marti, 24 Martie 2015

Cel mai bun sistem de învăţământ din lume scoate materiile clasice din programă. Ce vor studia elevii finlandezi

Sistemul de învăţământ finlandez, recunoscut ca fiind cel mai bun din lume, va cunoaşte în următorii ani una dintre cele mai radicale reforme prin care materii clasice precum matematica sau istoria vor fi eliminate şi înlocuite cu studiul unor teme sau fenomene. Promotorii acestei idei spun că schimbarea reprezintă de fapt o adaptare a educaţiei la felul în care a evoluat lumea în care trăim, în condiţiile în care pentru finlandezi principala menire a şcolii este de a-i pregăti pe copii pentru viitor. Asta în timp ce în România, educaţia rămâne un domeniu subfinanţat, în care nu s-a găsit încă o strategie coerentă pentru simplificarea programelor şi în care manualele digitale, impuse de noile realităţi sociale, au reprezentat o adevărată piatră de moară pentru oficialii de la minister.

Joi, 19 Martie 2015

GANDUL: “O boală misterioasă i-a lovit pe şefii Educaţiei în ziua concursului de titularizare pe post”

“Motive personale” este scuza majorităţii inspectorilor şcolari care s-au retras de la concursul pentru numirea pe post, aşa cum prevede Legea educaţiei. În prezent, la toate cele 42 de inspectorate, locurile de inspectori generali şi inspectori adjuncţi sunt ocupate prin delegare, adică prin numire de către ministrul Educaţiei. Legea educaţiei din 2011 prevede ca numirea pe postul de inspector şcolar să se facă în urma unui concurs organizat la nivelul Ministerul Educaţiei.

focality
ub.ro

Luni, 14 Iulie 2014

ADEVARUL: “De ce se bat absolvenţii de liceu pe locurile de la facultăţile de Medicină”

Medicina devine din ce în ce mai atrăgătoare pentru tineri, fiindcă le asigură un loc de muncă sigur oriunde în lume. Astfel că, an de an, concurenţa la universităţile de medicină şi farmacie este tot mai mare, iar dacă judecăm după prezenţa de la simulările de anul acesta, concurenţa la examenele de admitere care vor avea loc spre finele lunii va fi mai mare decât anul trecut, susţin rectorii.

Joi, 22 Mai 2014

”Cei care schimbă”: o carte despre cum gândesc, decid și acționează antreprenorii români care au reușit în lupta cu multinaționalele

cei-care-schimba.jpg”Cei care schimbă”, noua apariție editorială de la Publica, este prima carte care vorbește despre mecanismele și procesele de decizie ale primei generații de antreprenori români de după deșertificarea comunistă.

Mona Dîrțu și Andreea Roșca desăvârșesc cei 20 de ani petrecuți în presa de business cu o carte care desparte apele mediului de afaceri din România. ”Cei care schimbă” jocul ne prezintă poveștile acelor antreprenori români care au ales lupta în detrimentul cârdășiei, atenția pentru clienți în schimbul contractelor cu statul și pasiunea în locul șmecheriei. Istoriile City Grill, MedLife, Betty Ice, Dedeman, Fan Courier, Mobexpert și Bitdefender sunt cele care țes zestrea ADN-ului antreprenorial românesc de calitate.Luni, 12 Mai 2014

ADEVARUL: “Postlicealele sanitare, vârf de lance în învăţământul privat”

Dotarea şcolilor, numărul mic de elevi într-o clasă, un Bacalaureat recunoscut internaţional, metodele de predare occidentale şi cursurile ţinute în limbi străine fac ca tot mai mulţi părinţi să-şi înscrie copiii la şcolile particulare din învăţământul preuniversitar, fie ele grădiniţe, şcoli gimnaziale sau postliceale. Aproape 96.000 de elevi studiază anul acesta în învăţământul preuniversitar privat din România, cei mai mulţi, aproape jumătate, fiind în învăţământul postliceal sanitar (aproape 50.000), urmat de grădiniţe (aproape 20.000).

Luni, 07 Aprilie 2014

ADEVARUL: “Scandalul şpăgii în şcoli îi consemnează pe copii în clase”

Luni începe programul “Şcoala Altfel“, o săptămână în care elevii, de la cei mai mici de grădiniţă până la cei de liceu, ar trebui să înlocuiască cursurile clasice cu activităţi extraşcolare educative. Dacă până anul trecut această perioadă însemna pentru fiecare dintre copii să viziteze muzee, să plece în excursii sau pur şi simplu să vizioneze filme sau piese de teatru, anul acesta cei mai mulţi vor petrece săptămâna “altfel” la şcoală. Asta în urma scandalului de la Şcoala 10 din Capitală, când o învăţătoare a ajuns pe mâna Poliţiei după ce ar fi obligat părinţii să dea bani pentru cadourile angajaţilor unităţii de învăţământ.

usamv

Duminica, 30 Martie 2014

EVENIMENTUL ZILEI: "Cum îşi propun dascălii să ridice notele de la simulări"

Când vine vorba de stimularea elevilor care dau Bac-ul, profesorii oscilează între pedeapsă şi compasiune. Unii vor interzicerea Facebookului, alţii recomandă discuţiile cu părinţii.Dezastrul de la simulările de Bacalaureat şi Evaluare Naţională, organizate la începutul lunii martie, i-a obligat pe dascălii din toată ţara să inventeze metode noi de a-şi ajuta elevii să promoveze adevăratele examene. În afara tradiţionalelor ore de pregătire suplimentară, puţine lucruri mai pot "ridica" notele în "perioada de graţie" de două-trei luni, până la adevăratele examene naţionale.

Joi, 20 Martie 2014

PUTEREA: “Orarul elevilor, subiect de dispută în Parlament”

Parlamentarul Daniel Oajdea a lansat o iniţiativă legislativă prin care solicită ca Ministerul Educaţiei să reducă numărul de ore pe care elevii îl petrec zilnic la şcoală. Aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, proiectul este susţinut pe jumătate de sindicalişti, care consideră că marea problemă o reprezintă programa şcolară, a cărui densitate îi oboseşte pe copii.
Iniţiatorul proiectului susţine că elevii sunt epuizaţi după cele aproape 9 ore, în cazul elevilor de gimnaziu (5-6 ore studiu şi restul teme), şi 12 ore, la liceeni (7-8 ore studiu, restul teme), dedicate învăţăturii, iar capacitatea lor de concentrare “este aproape nulă” după acest program.Pagina 1 / 72  >>>


 
Newsletter

EDITORIAL
romaniuc liliana.jpg
Cheile care trebuie să înveţe... vizibil şi sustenabil!
Un comentariu de Liliana Romaniuc, publicat pe portalul Adevarul.ro » Citeste


COMPANIA SAPTAMINII
Ghid de Reciclare: Reciclarea se învață!
Să recunoaștem, sortarea și reciclarea deșeurilor pe care le generăm acasă nu face neaparat parte din obiceiurile noastre. Pe de altă parte, este un obicei care se cultivă cu mare grijă în țările europene și nu numai. Reciclarea înseamnă un mediu mai curat și reintrarea unor resurse numite materii prime secundare - adică sticlă, hârtie, metal sau textile reciclate - în circuitul economic. » Citeste


SCOALA SAPTAMINII
ase-bucuresti.jpg
ASE sărbătoreşte 103 ani de la înfiinţare
Academia de Studii Economice (ASE) sărbătoreşte 103 ani de la înfiinţare, prilej cu care vor fi organizate, în această săptămână, diverse evenimente cultural-artistice. Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei de învăţământ superior, manifestările aniversare vor debuta marţi cu vernisajul expoziţiei "Castele şi conace revitalizate: conservarea patrimoniului construit din perspectiva proprietarilor". Evenimentul este organizat de facultăţile de Marketing şi Business şi Turism, împreună cu Asociaţia Arche. Expoziţia este deschisă până luni, 18 aprilie, în foaierul Bibliotecii Centrale a ASE. » Citeste


INTERVIU
curaj_adrian.jpg
Adrian Curaj: "Pregătim metodologia, de şapte ani nu au mai fost organizate concursuri pentru posturile de directori de școli"
Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, afirmă, într-un interviu acordat Agerpres, că este nevoie de echilibru pentru a stimula performanţa şi a răspunde nevoilor de echitate şi incluziune, adăugând că pentru prima dată în dezvoltarea cadrului curricular vor fi stabilite grupuri interdisciplinare, care vor lucra independent pe conţinuturile manualelor şcolare. ''(...) Cred în România educată şi cred că trebuie să ne dăm această şansă: de a participa la construcţia propriului viitor'', declară ministrul. » Citeste

EVENIMENT
Cei mai buni profesori vor fi premiaţi de studenţi pe 4 iunie la Alba Iulia
Studenţii sunt invitaţi să nominalizeze "profesorii tari" pentru distincţia "Profesor Bologna", care va fi acordată în cadrul unei gale, pe 4 iunie, la Alba Iulia. Potrivit unui comunicat al ANOSR, până pe 24 aprilie studenţii pot înscrie cadre didactice universitare pe care ei îi consideră a fi "profi tari" pe site-ul www.profitari.ro. Nominalizările vor fi evaluate printr-o procedură complexă, studenţii evaluatori urmând să decidă care sunt acei profesori ce merită în acest an distincţia "Profesor Bologna". » Citeste
agerpres.ro

Vizitatori
counter