MULTIMEDIA

Centrul Municipal de Colectare Iaşi

CALENDARUL OLIMPIADELOR NAŢIONALE ŞCOLARE


Marti, 01 Noiembrie 2016

Comisiile Camerei Deputaților au inclus noi categorii de personal din educație și învățământ beneficiare de sporuri salariale

camera_deputatilor.jpgDeputații din Comisiile de buget și de muncă au continuat marți să voteze noi amendamente la Ordonanța 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, multe dintre amendamente fiind anexate la cele votate deja luni seară, care prevăd includerea unor noi categorii de personal din educație și sănătate beneficiare de majorări sau sporuri salariale. De la ședință a lipsit ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, fiind prezent secretarul de stat Iolanda Stăniloiu.

Marti, 01 Noiembrie 2016

Personalul didactic ar putea fi pensionat, la cerere, cu trei ani mai devreme

elevi profesor.jpgCamera Deputaţilor a adoptat tacit propunerea legislativă potrivit căreia personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu trei ani înainte de limita de vârstă, dacă are o vechime în învăţământ de cel puţin 25 de ani - femeile şi 30 de ani - bărbaţii. Termenul pentru dezbatere şi vot final în cazul acestui proiect s-a împlinit în 28 octombrie.

uvvg.ro

Marti, 01 Noiembrie 2016

Norma didactică a personalului cu vechime de 25 de ani poate fi redusă, fără diminuarea salariului

profesoara1.jpgCamera Deputaţilor a adoptat tacit o propunere legislativă potrivit căreia norma personalului didactic de gradul I, cu o vechime de peste 25 de ani, se va putea reduce cu două ore săptămânal fără diminuarea salariului. Iniţiativa legislativă de modificare a Legii învăţământului aparţine unui număr de 20 de parlamentari PSD.

Miercuri, 26 Octombrie 2016

Legea de modificare a OUG privind școlile doctorale a fost declarată neconstituțională

curtea_constitutionala.jpgCurtea Constituțională a României a decis miercuri că legea de modificare a OUG privind școlile doctorale este neconstituțională. "Curtea Constituțională a adoptat și sesizarea grupului liberal și sesizarea Guvenului cu privire la neconstituționalitatea ordonanței 4 pentru modificarea Legii învățământului. Am avut în vedere faptul principal că cele două Camere ale Parlamentului nu au respectat principiul bicameralismului și au adoptat legea într-o formă și într-un conținut foarte diferit decât cel care a început inițiativa legislativă și diferit și de felul cum a adoptat fiecare dintre cele două Camere", a declarat președintele CCR, Valer Dorneanu.

focality
ub.ro

Miercuri, 12 Octombrie 2016

Abonamentele de transport pentru elevi pe distanţe de până la 50 de km vor fi decontate integral

transport scolar.jpgAbonamentele acordate elevilor de către operatorii de transport rutier pentru distanţe de până la 50 de km vor fi decontate integral, aceasta fiind una dintre măsurile de reducere a abandonului şcolar, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu. El a precizat că decizia a fost luată printr-o ordonanţă de urgenţă şi are în vedere faptul că în anul şcolar 2015 - 2016 peste 125.000 de elevi au făcut naveta zilnic folosind transportul rutier pentru a ajunge la cursuri.

Luni, 10 Octombrie 2016

Cererea de reexaminare a legii doctoratelor a fost respinsă în Senat

senat sala.jpgSenatul a respins, în şedinţa plenului de luni, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la Legea pentru aprobarea OUG 4/2016 privind modificarea Legii Educaţiei Naţionale 1/2011 prin care a fost reglementată funcţionarea şcolilor doctorale şi a adoptat, în calitate de Cameră decizională, actul normativ în forma iniţială.
Legea a fost adoptată în forma iniţială, trimisă în luna mai la promulgare. S-au înregistrat 90 de voturi "pentru", 12 "împotrivă" şi şase abţineri. Plenul Senatului şi-a însuşit în şedinţa de luni raportul de admitere a legii în forma iniţială propus de Comisia pentru învăţământ din Senat.Luni, 10 Octombrie 2016

Laurenţiu Vlad: "Modificările la OUG 4/2016 riscă să submineze calitatea învăţământului superior din România"

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Laurenţiu Vlad consideră că modificările aduse de Parlament la Legea Educaţiei referitoare la doctorat riscă să submineze calitatea învăţământului superior din România.
"Modificările legislative introduse prin Legea de aprobare a OUG 4/2016, care deşi declarativ au drept scop descentralizarea deciziei cu privire la emiterea şi retragerea titlului de doctor, precum şi acordarea calităţii de conducător de doctorat prin responsabilizarea universităţilor în procedura de acordare a titlului de doctor, precum şi în procedura de abilitare, în realitate riscă să submineze calitatea învăţământului superior din România", a afirmat luni Laurenţiu Vlad în plenul Senatului, la dezbaterile privind cererea de reexaminare a preşedintelui Iohannis la Legea pentru aprobarea OUG 4/2016 privind modificarea Legii Educaţiei Naţionale 1/2011 prin care a fost reglementată funcţionarea şcolilor doctorale.

Duminica, 09 Octombrie 2016

Comisia pentru învăţământ din Senat a respins cererea de reexaminare a ordonanţei privind şcolile doctorale

senat sala.jpgComisia pentru învăţământ din Senat a respins, în şedinţa din această săptămână, cererea de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la OUG nr. 4/2016 care modifică Legea Educaţiei în sensul că programele de studii universitare de doctorat se organizează în şcoli doctorale acreditate.
Potrivit raportului comisiei, modificarea Legii Educaţiei Naţionale prevede crearea unui mecanism privind desfăşurarea învăţământului la nivel doctoral, clarificarea şi etapizarea acţiunilor de emitere a diplomelor şi titlurilor la nivel universitar, stabilirea atribuţiilor privind procedurile şi etica la nivelul învăţământului.

usamv

Miercuri, 14 Septembrie 2016

Ordinul privind stimulentele financiare pentru absolvenţii care au obţinut media 10 la Evaluarea naţională şi Bacalaureat, aprobat

Ordinul privind acordarea de stimulente financiare absolvenţilor din acest an care au obţinut media 10 la Evaluarea naţională şi la examenul naţional de Bacalaureat 2016, sesiunea iunie-iulie, a fost aprobat de către ministrul Educaţiei Mircea Dumitru.
Potrivit ordinului, pentru elevii de clasa a VIII-a care au luat 10 la evaluarea naţională cuantumul premiului este de 1.000 de lei, în timp ce pentru elevii de clasa a XII-a suma este de 3.000 de lei.

Marti, 13 Septembrie 2016

Senat: cadrele didactice din învăţământul preuniversitar cu o vechime de 25 de ani vor beneficia de reducerea normei săptămânale

profesori.jpgPersonalul didactic de predare şi de instruire practică din învăţământul preuniversitar cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani, cu gradul didactic I, beneficiază de reducerea normei didactice cu două ore săptămânal, fără diminuarea salariului, prevede o propunere legislativă adoptată marţi de Senat şi care modifică Legea educaţiei naţionale.
Preşedintele Comisiei pentru învăţământ din Senat, Ecaterina Andronescu, consideră că propunerea legislativă reprezintă "o reparaţie în privinţa normelor cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar". Ea a explicat că prevederea este reglementată în prezent, dar cu menţiunea că aplicarea ei este condiţionată de încadrarea în bugetul local, motiv pentru care nu toate cadrele didactice menţionate beneficiau de această reducere cu două ore a normei de predare.<<<  Pagina 2 / 53  >>>


 
Newsletter

EDITORIAL
romaniuc liliana.jpg
Cheile care trebuie să înveţe... vizibil şi sustenabil!
Un comentariu de Liliana Romaniuc, publicat pe portalul Adevarul.ro » Citeste


COMPANIA SAPTAMINII
Ghid de Reciclare: Reciclarea se învață!
Să recunoaștem, sortarea și reciclarea deșeurilor pe care le generăm acasă nu face neaparat parte din obiceiurile noastre. Pe de altă parte, este un obicei care se cultivă cu mare grijă în țările europene și nu numai. Reciclarea înseamnă un mediu mai curat și reintrarea unor resurse numite materii prime secundare - adică sticlă, hârtie, metal sau textile reciclate - în circuitul economic. » Citeste


SCOALA SAPTAMINII
ase-bucuresti.jpg
ASE sărbătoreşte 103 ani de la înfiinţare
Academia de Studii Economice (ASE) sărbătoreşte 103 ani de la înfiinţare, prilej cu care vor fi organizate, în această săptămână, diverse evenimente cultural-artistice. Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei de învăţământ superior, manifestările aniversare vor debuta marţi cu vernisajul expoziţiei "Castele şi conace revitalizate: conservarea patrimoniului construit din perspectiva proprietarilor". Evenimentul este organizat de facultăţile de Marketing şi Business şi Turism, împreună cu Asociaţia Arche. Expoziţia este deschisă până luni, 18 aprilie, în foaierul Bibliotecii Centrale a ASE. » Citeste


INTERVIU
curaj_adrian.jpg
Adrian Curaj: "Pregătim metodologia, de şapte ani nu au mai fost organizate concursuri pentru posturile de directori de școli"
Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, afirmă, într-un interviu acordat Agerpres, că este nevoie de echilibru pentru a stimula performanţa şi a răspunde nevoilor de echitate şi incluziune, adăugând că pentru prima dată în dezvoltarea cadrului curricular vor fi stabilite grupuri interdisciplinare, care vor lucra independent pe conţinuturile manualelor şcolare. ''(...) Cred în România educată şi cred că trebuie să ne dăm această şansă: de a participa la construcţia propriului viitor'', declară ministrul. » Citeste

EVENIMENT
Cei mai buni profesori vor fi premiaţi de studenţi pe 4 iunie la Alba Iulia
Studenţii sunt invitaţi să nominalizeze "profesorii tari" pentru distincţia "Profesor Bologna", care va fi acordată în cadrul unei gale, pe 4 iunie, la Alba Iulia. Potrivit unui comunicat al ANOSR, până pe 24 aprilie studenţii pot înscrie cadre didactice universitare pe care ei îi consideră a fi "profi tari" pe site-ul www.profitari.ro. Nominalizările vor fi evaluate printr-o procedură complexă, studenţii evaluatori urmând să decidă care sunt acei profesori ce merită în acest an distincţia "Profesor Bologna". » Citeste
agerpres.ro

Vizitatori
counter