Şeful ISJ Mureş susține că agenţii economici nu sunt interesaţi de învăţământul dual

Agenţii economici din Târgu Mureş nu au răspuns invitaţiilor trimise de liceele tehnologice, astfel încât în întreg municipiul există doar două clase pe învăţământul dual, ambele de mecanici auto, a declarat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ioan Macarie, după deschiderea ediţiei a V-a a Târgului de Arte şi Meserii.

”Există în Târgu Mureş un singur liceu tehnologic calificat pentru învăţământul dual, datorită agenţilor economici care nu au răspuns acestei invitaţii. Şcolile au făcut solicitări agenţilor economici, agenţii economici au studiat metodologia şi convenţiile de practică în sensul de a acorda masă, posibilităţi de angajare şi bursă 200 de lei elevilor. Aici au răspuns doar firme din domeniul service auto. Aceasta a fost criteriul principal în baza căruia avem în Târgu Mureş, la Liceul Tehnologic Aurel Perşu, doar două clase a câte 28 de elevi, ambele clase de mecanici auto. Cerinţa mare a fost pe electrician auto şi mecanic auto”, a arătat Ioan Macarie.

Şeful ISJ Mureş a spus că, în cazul industriei chimice, deşi SC Azomureş SA a avut interes pentru forma de învăţământ dual, problema a fost că s-au înscris foarte puţini elevi pentru acest domeniu.

”Abia am reuşit ca pentru tehnician, la chimie anorganică, să înscriem 14 copii. Fac practică prin şcoală cu Azomureşul, nu prin învăţământul dual. Acest învăţământ dual nu este complicat dar obligă elevul respectiv, prin tutorele legal, să rămână în practică la unitatea respectivă şi după aceea să poată fi angajat. Restul unităţilor şcolare sunt pe şcoală profesională. Sunt 25 de unităţi şcolare care au făcut înscrieri pe învăţământ profesional”, a susţinut Macarie.

Pentru încurajarea copiilor şi tinerilor să urmeze învăţământul profesional, Primăria Târgu Mureş, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, Universitatea Cultural Ştiinţifică şi Liceul Tehnologic ”Gheorghe Şincai” din Târgu Mureş, organizează începând de miercuri până vineri, a cincea ediţie a Târgului de Arte şi Meserii, în cadrul căruia şcolile profesionale şi cele de artă îşi pot prezenta oferta.

Conducerea ISJ Mureş consideră că e nevoie de o popularizare ”intensă” a şcolilor de arte şi meserii şi că, pe lângă târguri, e nevoie de organizarea de zile ale porţilor deschise, de caravane, de implicarea ”totală” a agenţilor economici, a Camerei de Comerţ şi a IMM-urilor.

”Am discutat cu vicepreşedintele Camerei de Comerţ, Johann Hermann, directorul firmei Dürkopp Adler, şi mi-a spus că şi-ar dori înfiinţarea unui campus şcolar regional profesional, în sensul atragerii la Târgu Mureş a elevilor din mai multe judeţe. Concentrând mai multe specializări în Târgu Mureş, copiii ar avea mai multe posibilităţi de angajare. Campusul Şcolar regional este oferta lor, cu internat, cazare, cu toate facilităţile”, a mai spus Macarie. AGERPRES