Senatorii din Comisia de Învăţământ au finalizat capitolul ‘bacalaureat’ din Legea Educaţiei

andronescu_ecaterina.jpgSenatorii din Comisia de Învăţământ au încheiat, prin consens, abordarea textului din Legea Educaţiei Naţionale referitor la examenul de bacalaureat, sub aspectul probelor care sunt susţinute în acest examen, a declarat, marţi, senatorul PSD, Ecaterina Andronescu. Senatorul PSD a precizat că principalele modificări vizează probele transdiciplinare, în principal probele de examen rămânând aproximativ asemănătoare cu cele cuprinse în actuala Ordonanţă de Urgenţă după care s-a desfăşurat examenul de anul acesta.

“Schimbări faţă de legea primită de la Cameră şi faţă de care practic am discutat cu foarte multe argumente aduse în faţă, se referă la probele transdisciplinare – două din probele scrise veneau cu propunerea de a fi susţinute ca probe transdisciplinare. (…) Adică, se susţine o probă obligatorie la limba şi literatura română de către toate filierele şi profilurile absolvenţilor de liceu, apoi se separă în funcţie de profil şi filieră – profilul real, tehnologic şi militar dau încă două examene scrise obligatoriu la matematică şi la alegere a treia probă scrisă din fizică, biologie, chimie, informatică. Profilul umanist la care se adaugă din filiera vocaţională pedagogic, teologic, sportiv şi profilul artistic dau probă obligatorie de istorie şi o probă la alegere din următoarele discipline geografie – economie, logică, sociologie şi pedagogie pentru cei care au terminat profilul pedagogic”, a spus fostul ministru al Educaţiei. Ecaterina Andronescu a afirmat că acestor probe scrise li se adaugă probele privind evaluarea competenţelor şi care se susţin anterior acestor scrise.


“Este vorba de o probă în care se evaluează competenţele de comunicare la limba română, o probă pentru cei care fac învăţământul în limbile minorităţilor de limbă maternă, o probă de evaluare a competenţelor digitale – utilizarea calculatorului, în speţă, şi o probă care are menirea să evalueze competenţele de comunicare într-o limbă străină şi care se finalizează cu un certificat de competenţe similar cu cel care se acordă în UE”, a conchis Ecaterina Andronescu. În forma legii primită de la Camera Deputaţilor, probele scrise erau diferenţiate astfel: absolvenţii de profil real din filiera teoretică aveau probele matematică şi proba transdisciplinară din ştiinţele fizică, chimie, biologie, informatică, cei de la profilul umanist aveau geografie sau istorie şi proba a doua transdisciplinară din stiinţe socio-umane; pentru filiera teologică, probă scrisă disciplinară specifică profilului şi proba transdiciplinară specifică domeniului de pregătire şi pentru filiera vocaţională – probă practică sau scrisă, după caz, specifică profilului sau specializării şi probă transdisciplinară specifică profilului sau specializării.AGERPRES