Sorin Grindeanu: “Guvernul poate ajuta universitatea din Reşiţa pe infrastructură; restul ţine de dânşii”

Premierul Sorin Grindeanu, a avut pe 17 martie, la Reşiţa, o întrevedere cu conducerea Universităţii ‘Eftimie Murgu’ din Reşiţa, ocazie cu care a declarat că această unitate de învăţământ va fi ajutată de către Guvern pentru finalizarea lucrărilor la campus, însă va trebui să-şi calibreze performanţa educaţională.

Ştim cu toţii situaţia campusului de la Universitatea ‘Eftimie Murgu’ din Reşiţa, a căminului şi a cantinei de acolo. Am avut discuţii cu conducerea universităţii. Dacă lucrurile rămân aşa, vor fi în situaţia să piardă şi ceea ce s-a investit deja, peste 24 milioane de lei. Le mai lipsesc două milioane lei, astfel încât întregul proiect să poată fi dus la bun sfârşit. Proiectul este în proporţie de peste 90% finalizat. Printr-un efort pe care înţelegem să-l facem ca şi Guvern, vom ajuta Universitatea ‘Eftimie Murgu’ să finalizeze acest proiect. Desigur, dânşii rămân să-şi calibreze performanţa educaţională. Există o tradiţie, sunt de acord, dar numărul din ce în ce mai scăzut de studenţi e o variabilă unde noi nu mai putem interveni. Prin finalizarea acestui proiect, noi încercăm să oferim infrastructura necesară. Restul ţine de dânşii“, a afirmat prim-ministrul României.

Lucrările de extindere şi modernizare la campusul studenţesc din Reşiţa, care cuprinde căminul şi cantina universităţii, au început în anul 2012, dar nu au fost nici până în prezent finalizate.

Universitatea “Eftimie Murgu” din Reşiţa anunţa în noiembrie 2016 că funcţionează cu program de avarie, după ce s-a hotărât să aibă loc cursuri doar patru zile pe săptămână, pentru a se face economie la buget.

“La Universitatea ‘Eftimie Murgu’ din Reşiţa au fost renegociate contractele cu majoritatea furnizorilor de utilităţi, activităţile didactice au fost programate de luni, până joi, vinerea fiind zi liberă, tocmai pentru a nu mai avea aceleaşi consumuri de gaz şi curent. Totodată, şi personalul administrativ are săptămâna de lucru redusă la patru zile. Această măsură este una relativ recentă, pentru personalul didactic auxiliar, respectiv, din luna mai a acestui an. Activitatea universităţii, însă, se desfăşoară în condiţii normale, fără a fi afectată calitatea procesului de învăţământ”, a declarat pe 26 noiembrie, într-o conferinţă de presă, conf. univ. dr. Andrade Bichescu, rectorul Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa. Conducerea universităţii a elaborat şi un program de restructurare, care a fost trimis ministerului de resort, prin care s-a cerut şi un ajutor financiar.

Potrivit acestui program, există şi alte măsuri luate, cum ar fi o normare la maximum a cadrelor didactice, atât cât prevede legea, adică 16 ore fiecare normă. De asemenea, s-au efectuat şi anumite restructurări la nivelul personalului didactic şi didactic auxiliar, în acest fel încercându-se o diminuare cât mai mare a cheltuielilor. În plus, salariul tuturor angajaţilor a fost redus cu 20%.

În urmă cu un an, la universitatea reşiţeană au avut loc şi unele întârzieri de mai multe luni la plata salariilor personalului, fiind organizate şi acţiuni de protest ale angajaţilor. În contextul în care s-a arătat că veniturile universităţii realizate din plata per student asigurată de Ministerul Educaţiei pentru locurile bugetate, precum şi din taxele pentru locurile nebugetate nu acoperă necesarul de cheltuieli pentru funcţionare, la nivelul conducerii universităţii s-a vorbit despre realizarea unei fuziuni cu Universitatea de Vest din Timişoara, însă aceasta încă nu s-a concretizat. AGERPRES