Tulcea: Mai mulţi educatori au câştigat în instanţă un nou drept, sporul de învăţământ simultan

Circa 40 de unităţi de învăţământ din judeţul Tulcea au pierdut sau sunt pe cale să piardă procesele pe care unele cadre didactice şi educatoare le-au deschis pentru a primi drepturi băneşti pentru gradaţiile de merit şi sporurile pentru învăţământul simultan în sistemul preşcolar, a anunţat inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), Lucica Popişcă.

Acesta a declarat, în timpul unei şedinţe cu directorii unităţilor de învăţământ, că litigiile în care sunt reclamate 38 de şcoli au fost deschise în urmă cu aproape doi ani, iar unele dintre ele s-au încheiat cu sentinţe definitive şi executorii, iar altele sunt în faza finală.

“Dacă au câştigat acum plata pentru învăţământul simultan, înseamnă că persoanele respective vor beneficia de acest drept şi în viitor. Nu am făcut socoteli privind cuantumul total al sumelor care trebuie plătite, mai ales că aceste sume nu sunt constante. Ele diferă în funcţie de anul şcolar, de încadrare, de cum se organizează grupele. Ce se întâmplă anul acesta s-ar putea să nu se mai repete anul viitor, dar să se întâmple din nou peste doi ani”, a menţionat, la finele reuniunii, inspectorul general Popişcă.

La rândul lui, preşedintele Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar (SIP), Mihai Roma, a declarat că este pentru prima dată când se recunoaşte dreptul educatorilor la sporul pentru învăţământul în sistem simultan. “În legea nr. 1/2011 şi metodologia de aplicare se prevede că acest spor se poate acorda doar pentru învăţământul primar şi gimnazial. Realitatea din teren arată că există şi grădiniţe în care se practică învăţământul simultan. Noi am câştigat procesele, dar nu ştim dacă se va trece la plata acestor drepturi. Este nevoie de o ordonanţă de urgenţă care să amendeze legea educaţiei”, a mai spus preşedintele SIP.

În timpul unei şedinţe la care au participat conducerile unităţilor de învăţământ din judeţ, conducerea ISJ a remarcat că o educatoare cu trei elevi într-o clasă cu învăţământ simultan din satul C.A. Rosetti, localitate din Delta Dunării, a solicitat în instanţă spor pentru această clasă.

Inspectorul general al ISJ Tulcea a solicitat conducerilor unităţilor şcolare să se implice în litigiile în care sunt reclamate, în caz contrar acestora putând să li se impute prejudicii.

Sporul de care poate să beneficieze o educatoare care predă în sistem simultan este de minimum 7% din venitul lunar şi creşte în funcţie de numărul grupelor de copii la care predă.

În majoritatea unităţilor administrativ-teritoriale din Delta Dunării se practică sistemul de învăţământ simultan, elevi din clase diferite împărţind aceeaşi sală şi aceiaşi profesori, din cauza numărului scăzut al populaţiei şcolare. AGERPRES