Universitatea “Al. I Cuza” Iasi ajuta tinerii sa-si deschida afaceri

univ_cuza_is.jpgUniversitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi va finanta cu 100.000 de lei afacerile a zece tineri si va initia 200 de studenti si absolventi in arta de a infiinta si a conduce o afacere.
Alma Andrei, de la Centrul de Informare Profesionala, Orientare in Cariera si Plasament din cadrul universitatii iesene, sustine ca aceste cursuri se vor desfasura intr-un centru de antreprenoriat care va functiona la UAIC cu incepere din acest an si unde se va oferi consiliere tinerilor pentru deschiderea afacerilor.

In primul an de functionare, centrul este finantat cu peste 300.000 de euro, suma castigata intr-un proiect european pe fonduri structurale realizat de Centrul de Informare Profesionala, Orientare in Cariera si Plasament (CIPO) in parteneriat cu AVENSA, o companie ce ofera servicii de consultanta in afaceri si management pentru sectorul privat, public si ONG.

Proiectul, intitulat “Centru regional pentru dezvoltarea antreprenoriatului in randul tinerilor”, prevede organizarea unor cursuri de initiere in afaceri si oferirea permanenta de consiliere in domeniul afacerilor, la sediul centrului. La sfarsitul cursurilor, va avea loc un concurs de proiecte, pe baza caruia 100 de candidati vor primi o bursa de 400 de lei, iar 10 proiecte vor fi finantate cu 10.000 lei fiecare, pentru a se transforma in afaceri reale.

La centrul de afaceri se vor putea inscrie studenti in anii terminali, masteranzi si doctoranzi, precum si tineri care au absolvit studiile superioare cu maximum trei ani in urma. Trainingurile se vor axa pe dezvoltarea a cinci abilitati de care are nevoie un tanar pentru a-si conduce propria afacere, abilitatile fiind determinate pe baza unui sondaj ce va fi realizat in randul antreprenorilor de succes din Iasi si din regiune. Cincisprezece dintre oamenii de afaceri din zona vor juca rolul de mentori pentru cursantii centrului de antreprenoriat, initiindu-i in tainele propriilor afaceri. De asemenea, in cadrul proiectului, va fi publicat un ghid despre ABC-ul afacerilor si 250 de suporturi de training care vor sta la dispozitia celor doritori la Centru.

“Initiativa Universitatii ‘Alexandru Ioan Cuza’ isi propune sa stimuleze mediul de afaceri din regiune prin punerea in practica a unor idei inovatoare si creative, oferind in acelasi timp educatie specializata in unul dintre cele mai cautate domenii in randul tinerilor: antreprenoriatul”, a explicat Alma Andrei.

Potrivit unui studiu din 2007 realizat pe un esantion de tineri din centrele universitare din Romania, 70 la suta dintre acestia s-au gandit la un moment dat sa isi deschida propria afacere. Proiectul “Centru regional pentru dezvoltarea antreprenoriatului in randul tinerilor” se incadreaza in Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, axa prioritara 3, domeniul major de interventie 3.1 Antreprenoriatul o alternativa de cariera in Regiunea de Nord-Est.