UPA din Iași spune “Stop discriminării în licee!”

upa comsa.jpgConștientizarea fenomenului de excluziune socială și găsirea unor soluții viabile pentru prevenirea și înlăturarea ei în rindul adolescenților. Acestea au fost obiectivele principale ale Conferinței “Stop discriminării în licee!”, care a avut loc la Universitatea “Petre Andrei” din Iași, la initiațiva Ligii Studenților.

La workshop-urile și dezbaterile derulate pe tot parcursul zilei a participat și Corina Comșa, consilier principal în cadrul Consiliului Național de Combatere a Discriminării. “Universitatea “Petre Andrei” din Iași este un colaborator mai vechi al CNCD. Pentru că discriminarea pornește de la mentalități, mi-aș dori să încercăm să le schimbăm împreună”, a precizat aceasta.

Unul din scopurile conferinței a fost și acela de a construi o rețea de lucru între instituțiile de profil. “E de salutat inițiativa Ligii Studenților de a-și propune să identifice niște măsuri de combatere a discriminării. Egalitatea de șanse este un principiu de bază al politicilor din toate țările civilizate”, a punctat rectorul Universității “Petre Andrei” din Iași, prof.univ.dr. Doru Tompea.

Președintele UPA din Iași, lector dr. Sorin Bocancea, a explicat participanților la conferință motivul pentru care Universitatea se implică în astfel de proiecte cu impact social. “Noi ne ghidăm după principiul “o universitate pentru comunitate” astfel că dorim să preluăm din problemele regiunii de Nord-Est, pentru că noi avem centre în aceste județe, să venim cu expertiza necesară și, în măsura în care este posibil, să venim și cu soluții”, a precizat acesta.

În cadrul conferinţei a fost prezentată și o cercetare a comunității academice de la UPA din Iași, care este în plină desfășurare în liceele ieșene. Aceasta vizează valorile, comportamentele și atitudinile liceenilor. În media apar frecvent o serie de judecăți privind generația tânără și scopul acestor cercetări pe care noi le facem anual este acela de a vedea dacă în practică lucrurile stau chiar așa sau dacă avem de-a face cu niste prejudecăți”, a precizat lector drd. Sebastian Năstută.

Conferința “Stop discriminării in licee!” este parte a contribuției studenților la seria de evenimente omagiale care au loc în acest an la UPA din Iași cu ocazia Anului Jubiliar “Petre Andrei”.