USLIP Iași va cere executarea conturilor școlilor, din cauza neplății drepturilor aferente hotărârilor judecătorești

Liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași, Laviniu Lăcustă, a anunțat că până la sfârșitul săptămânii va fi inițiată procedura de executare silită a tuturor unităților școlare, din cauza neacordării integrale a restanțelor salariale aferente anilor 2008 – 2011, obținute de cadrele didactice prin hotărâri judecătorești definitive.

Laviniu Lăcustă a declarat jurnaliștilor că 218 instituții de învățământ preuniversitar din județul Iași au solicitat 13 milioane de lei pentru plata restantă a diferențelor salariale obținute cu ajutorul instanței. Din această sumă, susține liderul USLIP Iași, s-au acordat doar 8,6 milioane de lei noi.

Media alocării este de 64,78%, un procent scandalos și jignitor în condițiile în care actuala guvernare a acordat în totalitate sume de bani reprezentând restanțe și dobânzi ale altor categorii sociale precum magistrați, angajați ai sistemului național de apărare, funcționari publici. Este inadmisibil ca sume relativ mici de bani să fie eșalonate pe o perioadă de aproximativ 6-7 ani, având în vedere că Ministerul Finanțelor și Ministerul Muncii au fost de acord să aloce 500 milioane de euro pentru plata pensiilor speciale. În acest context, vom iniția procedura de executare silită a tuturor unităților școlare în cauză“, a declarat presei liderul USLIP Iași Laviniu Lăcustă.

El a ținut să menționeze că pentru a nu afecta contul “Cheltuieli de personal” din care se efectuează plata salariilor, USLIP va solicita doar poprirea pe conturile ce vizează “Cheltuieli materiale”.

Totodată, liderul USLIP Iași și-a exprimat și nemulțumirea că actuala guvernare nu și-a onorat promisiunea conform căreia plata dobânzilor penalizatoare va fi aprobată printr-o ordonanță de guvern.

“Până acum nu a apărut nicio ordonanță. Ni s-a promis că va fi aprobată o OG prin care sumele respective, sume cuprinse între 700 și 5.000 de lei, urmează a fi eșalonate pe o perioadă de 5 ani”, a mai spus Lăcustă. AGERPRES