Vlad Vasiliu: Calitatea înaltă a învăţământului universitar românesc poate fi judecată şi după amploarea brain-drain-ului

Calitatea înaltă a învăţământului universitar românesc poate fi judecată şi după amploarea fenomenului de brain-drain, după numărul mare de specialişti care se angajează în alte ţări, consideră ambasadorul României în Elveţia, Vlad Vasiliu.

Prezent la evenimentele organizate de Consiliul Naţional al Rectorilor la Geneva, la Conferinţa Asociaţiei Europene pentru Educaţie Internaţională (EAIE), unde a fost deschis, sub denumirea “Study in Romania”, un pavilion care promovează 30 de universităţi din toată ţara, înaltul diplomat a declarat că învăţământul superior din ţara noastră are câteva calităţi care îl pot propulsa pe piaţa internaţională.

“Una dintre calităţi cred că este că învăţământul universitar românesc s-a adaptat cerinţelor, al doilea este nivelul înalt al profesorilor şi, nu în ultimul rând, dorinţa studenţilor. Pe scurt, cea mai bună evaluare a nivelului înalt de profesionalism a învăţământului universitar românesc, până la urmă, este un indice care nu este încurajator din punct de vedere social, şi anume “brain-drain”, de cadre înalt calificate pe care îl avem şi de care profită alte economii, alte societăţi. Sigur, coroborat şi cu alţi factori, per global, dar dacă nu am forma, şi nu doar vârfuri, că este evident că nu poţi forma doar vârfuri, dar este o medie solidă şi înaltă, specialiştii noştri nu ar fi atât de căutaţi pe piaţa internaţională”, a declarat ambasadorul Vlad Vasiliu.

Acesta este de părere că participarea unei delegaţii reprezentative pentru învăţământul superior românesc la asemenea evenimente este extrem de importantă, în condiţiile în care nivelul de informaţii care poate fi accesat în cele trei zile ale conferinţei este unul foarte înalt.

“Definitiv, prezenţa României cu un stand naţional la Geneva în cadrul acestei manifestări expoziţionale este o valoare adăugată pentru învăţământul universitar românesc. Atât pentru a vedea unde se poziţionează în raport cu concurenţa internaţională, pentru că aici vin mari universităţi şi poţi vedea care sunt tendinţele şi orientările. Aici nu este vorba despre a copia, ci despre a te inspira, să-ţi cunoşti teritoriul, să-ţi reevaluezi competenţele şi orientările. Sunt din toate ţările, noi ne situăm între Olanda, Rusia, Taiwan, Polonia – deci aceştia sunt vecinii imediaţi ai standului, până la urmă competitori cu noi în lupta globală, nu numai din punct de vedere universitar, ci din punct de vedere al capacităţii universităţilor noastre de a forma specialişti care în final contribuie la creşterea competitivităţii economice a României. Educaţia, nu are rost să repet acum o chestiune cunoscută, este esenţială pentru dezvoltarea societăţii”, a mai sus diplomatul român.

Acesta a amintit şi de performanţele Elveţiei în domeniul educaţiei şi consideră că poate servi drept model de ţară de dimensiuni nu foarte mari, care nu este membră UE, dar care reuşeşte să îşi promoveze viziunea asupra învăţământului superior.

“Aici, în Elveţia, este normal să fii prezent, Elveţia este o ţară care, puţini ştiu asta în România, de şapte ani la rând, în toate ranking-urile internaţionale, se clasează pe locul I ca dezvoltare şi cercetare. Cu doi poli extrem de puternici – politehnicile de la Zurich şi Lausanne. Zurich, situat la nivel mondial pe locul 7, este prima de pe continentul european după cele 4 din Statele Unite şi cele două din Marea Britanie, clasicii lideri. Şi cred că inclusiv se poate învăţa din experienţa elveţiană în a promova, de la o ţară mică care nu este membru UE, priorităţile învăţământului universitar”, susţine Vlad Vasiliu.

Nu în ultimul rând, diplomatul subliniază că în condiţiile competiţiei globale din prezent, a nu te prezenta la asemenea evenimente poate echivala cu a nu exista pentru cei din jur.

“CNR a pus pe picioare această participare consistentă, este un lucru admirabil şi mai este un lucru de care, ca să zic aşa, noi ar trebui să fim tot mai conştienţi – dacă nu eşti văzut şi nu participi la asemenea manifestări de amploare, pentru restul lumii nu exişti. Trebuie să participi în mod adecvat, eficient, prezentându-ţi oferta, capacităţile şi perspectivele”, a spus Vad Vasiliu.

În perioada 11-14 septembrie, peste 100 de reprezentanţi ai mediului academic din România sunt prezenţi la Geneva, la cea de-a 30 a ediţie a EAIE. Sunt astfel reprezentate 30 de universităţi româneşti, CNR, Ministerul Educaţiei Naţionale, Agenţia Naţională Erasmus, UEFISCDI, dar şi Misiunea permanentă a României la ONU şi Ambasadei României în Elveţia.

Cea mai importantă activitate a EAIE este reprezentată de organizarea Conferinţei şi a Expoziţiei Educaţionale Anuale, completate de programe de training, oferirea de resurse pentru formare şi informare, consultanţă şi lobby.

La conferinţa EAIE de la Geneva din acest an participă aproximativ 6.000 de persoane şi sunt reprezentate 95 de ţări. În cadrul evenimentului sunt organizate 40 de pavilioane naţionale şi au loc 250 de sesiuni de specialitate şi workshop-uri. AGERPRES