Zeci de universităţi din nouă ţări şi-au prezentat oferta educaţională la târgul RIUF de la Cluj-Napoca

Mii de studenţi au participat pe 9 octombrie la târgul internaţional de educaţie RIUF de la Cluj-Napoca, unde au putut consulta ofertele universităţilor din nouă ţări, tinerii fiind atraşi fie de taxele permisive, fie de rata mare de angajabilitate pe care o au absolvenţii unor facultăţi.

Potrivit PR managerului RIUF, Ruxandra Zaharia, din oferta evenimentului fac parte peste 6.000 de programe de studiu la nivel de licenţă, masterat şi doctorat oferite de universităţi din nouă ţări, printre care şi România.

“Universităţile din străinătate au o gamă variată de programe de studiu care pun accent pe latura practică, dar oferă şi burse şi facilităţi studenţilor. În principal, românii sunt atraşi de ideea de a studia în alte ţări datorită faptului că există şanse mai mari de angajare după absolvire, în condiţiile în care, la RIUF, sunt prezente universităţi din Marea Britanie şi Olanda unde rata de angajabilitate depăşeşte 90%, adică absolvenţii îşi găsesc uşor un loc pe piaţa muncii în străinătate. Acolo contează stagiile de practică derulate în timpul anilor de studiu”, a spus Zaharia.

Ea a menţionat că extrem de atractive sunt universităţile din ţări nordice precum Danemarca şi Suedia, unde taxa de şcolarizare este zero, dar şi din în Marea Britanie şi Olanda, unde taxele pot fi acoperite de studenţi prin împrumuturi de la stat, iar acestea trebuie restituite doar după angajarea de după finalizarea studiilor şi numai dacă se atinge un anumit plafon de venit.

La rândul lor, ofiţerii de recrutare ai universităţilor din străinătate consideră importante prezenţele din cadrul RIUF, deoarece astfel pot atrage studenţi români care reprezintă un public bun deoarece stăpânesc limba engleză.

“La Essex avem peste 500 de studenţi din România care sunt foarte apreciaţi şi căutăm să aducem şi alţii. Românii vorbesc foarte bine limba engleză, s-au adaptat la condiţiile de studiu din Marea Britanie, le place. După absolvire, mulţi îşi găsesc slujbe în domeniul pentru care s-au pregătit”, a spus şi Andrew Marriott, ofiţer de recrutare la University of Essex, din Marea Britanie.

Conform reprezentanţilor RIUF, tinerii care vizitează târgul, în marea lor majoritate elevi de liceu, sunt atraşi de universităţile din Marea Britanie şi ţările nordice deoarece consideră că, după absolvirea acestora, le creşte şansa de a se angaja într-un loc bine plătit.

Pe de altă parte, elevii sunt deschişi şi către studii în universităţi aflate la mare distanţă de România, cum ar fi Australia sau Noua Zeelandă, pentru că astfel pot îmbina educaţia cu adaptarea la noi culturi.

Nu în ultimul rând, unii dintre elevii care au vizitat RIUF sunt de părere că în România este de multe ori dificil să urmezi o profesie în domeniul în care ai învăţat, deoarece anumite domenii sunt insuficient dezvoltate sau nu sunt oportune pentru cei aflaţi la începutul carierei. AGERPRES