Municipalitatea ieşeană va înfiinţa 1.250 de centre de educaţie online pentru unităţile de învăţământ preuniversitar ieşene, urmând ca sistemele digitale necesare în acest sens să fie achiziţionate de către primărie, a declarat edilul Mihai Chirica.

Potrivit sursei citate, au fost primite două oferte, din partea SC Elsaco Solutions SRL Botoşani şi SC Romaudiovideo SRL Ilfov, pentru sistemele digitale necesare înfiinţării a 1.250 de centre de educaţie online în unităţile de învăţământ preuniversitar.

Procedura de achiziţie publică are o prevedere financiară de 7,5 milioane de lei, cu TVA. Firma câştigătoare va avea la dispoziţie cel mult 30 de zile de la semnarea contractului pentru a livra sistemele.

„Organizarea noului an de învăţământ preuniversitar în condiţii de maximă siguranţă sanitară reprezintă o prioritate pentru municipalitatea ieşeană şi pentru mine, ca primar. Voi continua să susţin educaţia ieşeană prin toate mijloacele pe care le am la dispoziţie! Sperăm ca evaluarea tehnică şi financiară a ofertelor să se încheie cât mai repede, astfel încât să putem contribui şi în acest fel la desfăşurarea activităţii didactice în condiţii cât sigure în această perioadă complicată. Bucuria noastră este că vom fi şi primul oraş din România care va avea astfel de facilităţi şi în care mare parte din activitatea şcolară va putea fi organizată online! Eforturile noastre de modernizare şi digitalizare a sistemului educaţional vor continua şi în următorii ani”, a declarat primarul Mihai Chirica.

El a explicat că ideea amenajării acestor centre de educaţie online a pornit de la constatarea că deşi profesorii au încercat să îşi adapteze metodele de predare şi examinare la platformele existente online, s-a constatat că nu toate materiile pot fi predate în această formă, întrucât sunt discipline şcolare care nu pot fi explicate decât la tablă. Soluţia oferită va asigura o legătură video între profesori şi elevi. Astfel, prin intermediul unei camere video şi a unui microfon de tip lavalieră se va asigura captarea şi transmiterea către elevi a imaginii profesorului şi a tablei, precum şi a explicaţiilor verbale ale acestuia. La rândul lui, profesorul va putea recepţiona, pe ecranul unui televizor, imagini şi sunet cu elevii participanţi la cursul online.

Pe 17 august a fost organizată o şedinţă de Consiliu Local, la iniţiativa primarului Chirica, în cadrul căreia a fost aprobată alocarea sumei de 12,6 milioane lei pentru achiziţii necesare asigurării siguranţei elevilor şi profesorilor. În baza acestei hotărâri a legislativului local vor fi achiziţionate 1.250 de sisteme digitale pentru centrele de educaţie online ce vor fi amplasate în marea majoritate a sălilor de curs din municipiu, în valoare totală de 7,5 milioane de lei, 3.000 de tablete pentru elevii care învaţă online în valoare de 2,8 milioane de lei şi 1.530.000 măşti chirurgicale pentru elevii din clasele 0 – XII, în valoare de 2,3 milioane de lei. Bunurile achiziţionate vor fi puse la dispoziţia Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi şi a unităţilor de învăţământ din Iaşi. De asemenea, va fi asigurată asistenţa pentru punerea în funcţiune şi utilizarea bunurilor achiziţionate, la cerere, pentru fiecare unitate de învăţământ sau cadru didactic, după caz.

În 36 de unităţi de învăţământ din municipiul Iaşi există deja 40 de centre educaţionale online, acestea fiind înfiinţate în baza unei hotărâri a Consiliului Local din 14 aprilie. AGERPRES