elevi frig.jpgDoar zece la sută dintre preşcolarii şi şcolarii harghiteni învaţă în clădiri neautorizate din punct de vedere sanitar, relevă rezultatele unui control efectuat de Direcţia de Sănătate Publică Harghita.
Directorul DSP Harghita, dr. Tar Gyongyi, a declarat, marţi, în şedinţa Colegiului Prefectural că faţă de anii precedenţi s-a constatat, în general, interes şi preocupare mai intensă în vederea pregătirii unităţilor cu ocazia începerii noului an şcolar.

Datele statistice arată că din cele 286 de grădiniţe, 60 nu au autorizaţie sanitară, iar din cele 250 de şcoli, 47 nu sunt autorizate, cele mai multe dintre ele fiind în mediul rural.
În ceea ce priveşte liceele din Harghita, toate dispun de autorizaţie sanitară de funcţionare.

Motivele pentru care unităţile şcolare din judeţ nu au fost autorizate din punct de vedere sanitar sunt legate de lipsa apei curente, a canalizării şi a grupurilor sanitare în interiorul unităţii, iluminat necorespunzător, lipsa unor rezervoare cu apă potabilă pentru igiena mâinilor, funcţionarea şcolilor în spaţii închiriate, retrocedate sau donate, unde s-a constatat, inclusiv, prezenţa rozătoarelor.

„Sunt şcoli unde persistă aceleaşi probleme de ani de zile, am depus sute de atenţionări şi nu s-a realizat nimic. (…) Dacă înainte de începerea şcolii, curtea nu e măturată sau fosa septică nu e vidanjată cred că e o problemă de atitudine şi de implicare”, a spus dr. Tar.
Directorul DSP Harghita a anunţat că, în urma controlului, s-a luat şi măsura de suspendare a activităţii la grădiniţele cu program normal din satele Şoimuşul Mic şi Iacobeni şi la şcoala generală din Iacobeni, întrucât clădirile în care funcţionau se aflau într-o stare avansată de uzură şi prezentau pericol pentru copii.

Şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, Bartolf Hedvig, a ţinut să precizeze că cele mai multe dintre deficienţe au fost remediate, iar copiii s-au reîntors la şcoală, dar nu au putut fi remediate problemele care presupun investiţii mari şi realizarea de noi construcţii. AGERPRES