Cadrele didactice, comanda unităţii, instructorii militari şi şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, general maior Laurian Anastasof au fost luni, cu ocazia deschiderii anului universitar 2016-2017, alături de studenţii Academiei Forţelor Aeriene Henri Coandă care se pregătesc pentru apărarea spaţiului aerian naţional.

„Artilerie, rachete, radiolocaţie, aviaţie, o mare familie care numai unită, înţelegând obiectivul final şi scopul pentru care vă instruiţi şi pregătiţi, poate să gândească ca o structură de forţe de generaţie a patra şi să aspire într-un termen previzibil la o forţă aeriană de generaţie cinci. Vreau să adresez mulţumiri studenţilor de anul întâi pentru modul cum au înţeles să se prezinte la examenul de admitere şi pentru rezultatele foarte bune pe care le-au obţinut. Am rămas extrem de surprins văzând multitudinea notelor de zece la obiectele fundamentale pe care le veţi studia în următorii ani. Singuri nu puteţi să atingeţi obiectivele, şi de aceea cadrele didactice, comanda unităţii şi instructorii militari sunt chemaţi să aducă sprijinul necontenit pentru ca nivelul de excelenţă al pregătirii dumneavoastră din această instituţie militară să poate să ajute structura de forţe indiferent de armă, pentru a-şi putea realiza obiectivele, iar aceste obiective sunt extrem de simple,apărarea spaţiului aerian naţional, oricând parteneriate şi misiuni în comun cu aliaţii din NATO”, a subliniat general maior Laurian Anastasof.

Comandantul şi rectorul Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă”, general de flotilă aeriană prof.univ.dr. Vasile Bucinschi, le-a reamintit studenţilor instituţiei rigorile unei cariere de militar.

„Fac un apel către toţi studenţii militari pentru a le solicita să conştientizeze încă de la început, nu prin ordine ci prin convingere, că odată ce au optat pentru această carieră şi au onoarea să fie studenţii instituţiei militare de învăţământ, nu au voie să se abată de la linia valorilor fundamentale ale instituţiilor militare, pentru a se putea bucura la finalul anilor de studiu de demnitatea de a fi ofiţer al Armatei Române. Este al 21-lea an în această formulă universitară şi al 104-lea an de învăţământ aeronautic românesc, iar istoria şi învăţătura se vor rescrie şi prin dumneavoastră”, a afirmat rectorul instituţiei de învăţământ.

El a ţinut să precizeze că seria de studenţi care încep în acest an cursurile este una foarte valoroasă, cel puţin la anumite specialităţi cum este cea de controlor trafic aerian, unde concurenţa a fost de opt pe un loc, dar şi la celelalte specialităţi unde au fost trei candidaţi pe loc.
„În acest an am avut de unde alege pe cei mai buni, fiind candidaţi foarte bine pregătiţi, ultima medie de intrare fiind de 9,26. De la un an la altul constatăm că cei care optează pentru învăţământul militar sunt tot mai bine pregătiţi, iar acest lucru ne bucură”, a spus comandantul Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă”.

În anul universitar 2016-2017, un număr de 103 studenţi de anul întâi încep cursurile la specialităţile aviaţie, artilerie şi rachete sol-aer şi radiolocaţie. Numărul total al studenţilor instituţiei de învîţământ este de 250, din care 30% sunt fete, acestea optând pentru toate specialităţile. AGERPRES