Programul Smart Cities | Smart Communities a ajuns pe 4 aprilie la prima întâlnire organizată la Cluj-Napoca. Peste 120 de reprezentanți din administrație, spitalele publice, din colegiile, licee și universitățile din zona Clujului au participat la dezbateri, au aflat care sunt tehnologiile de ultimă generație și au avut ocazia de a discuta aplicat cu reprezentați ai marilor companii despre soluțiile SMART dedicate domeniului lor.

Dezbaterea de la Cluj este cea de-a treia întâlnire organizată în cadrul programului Smart Cities | Smart Communities în anul 2017, după cele organizate la Iași (24 martie) și Constanța (30 martie). Lucrările sesiunii comune, care reunește toți invitații la eveniment, au debutat cu intervenția Președintelui Cluster-ului Cluj IT, Stelian Brad. Acesta a prezentat proiectele pe care organizația le susține și le-a implementat deja în orașul Cluj-Napoca, o zonă în care industria IT este foarte bine reprezentată și în dezvoltare accentuată, cu efecte importante asupra creșterii întregii comunități clujene.

Partenerul Strategic Microsoft, prin intervenția susținută de Marius Dănescu, Business Development Manager Public Sector, a prezentat viziunea Microsoft pentru dezvoltarea orașelor și comunităților moderne. Este vorba despre o abordare modulară, în care integrăm pas cu pas sistemul de educație, prin mobilitate, eLearning și sisteme de învățare noi, digitalizăm administrație publică și toate serviciile puse la dispoziția cetățenilor și trecem către dezvoltarea orașului sustenabil, prin sisteme avansate de managementul transporturilor, managementul eficient și predictibil al resurselor de energie și apă și construind pentru viitor clădiri inteligente, cu iluminat inteligent și  un management eficient al rezidurilor.

Dana Niculescu, Business Development Manager la TELEKOM România, a vorbit despre factorii cheie pentru dezvoltarea inteligentă a orașelor. Am aflat că un oraș inteligent este un ecosistem caracterizat prin existența unor sinergii între cetățeni, mediul privat și administrația locală. Factorii cheie pentru dezvoltarea inteligentă sunt, potrivit conceptului Telekom: comunitatea, scalabilitatea, interoperabilitatea și securitatea cibernetică.

Prezent la întâlnire, Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat: ”Aici la Cluj, încercăm să ținem pasul cu ceea ce se întâmplă în lume, să răspundem la provocări și să folosim tehnologia în slujba cetățeanului, pentru a-i face viața mai ușoară, pentru a-i economisi timpul și a gestiona mai bine resursele pe care le avem. Calitatea vieții este conceptul fundamental în strategia de dezvoltare a orașului Cluj, prin acest aspect înțelegând îmbunătățirea fiecărui serviciu oferit cetățeanului, de la transparența administrației la infrastructura rutieră, de la calitatea învățământului la serviciile medicale sau mediul de afaceri. Conceptele de calitate a vieții și inovație sunt cu atât mai importante dacă ne gândim că astazi, Clujul se poate defini prin câteva lucruri foarte clare, printre care faptul că este un oraș universitar bazat pe inovare. Poate cel mai important bun care trebuie valorificat.”

Primarul Emil Boc și-a exprimat apoi încrederea că tehnologia va oferi în continuare soluții specifice în toate domeniile enumerate și va crește capacitatea de a anticipa probleme. ”Este important să utilizăm tehnologia ca să inovăm, dar este mai important să avem un oraş incluziv, un oraş colaborativ. Este important să avem oraşe smart şi regiuni smart, în sensul folosirii tehnologiei pentru a rezolva problemele din viaţa de zi cu zi. Dar mai important este să înţelegem că tehnologia este doar un instrument şi că avem nevoie de <smart citizens>”.

Lucrările conferinței au continuat pe cele trei secțiuni specializate: Administrație și Utilități, Sănătate și Educație. Pe fiecare din secțiuni au fost prezentate aplicații dedicate și specializate și au rulat Demo-uri.

Conferința de la Cluj este parte din Programul Smart Cities | Smart Communities, dezvoltat de Oameni și Companii din anul 2016, cu sprijinul Partenerului Strategic Microsoft România. În anul 2017 sunt programate 6 conferințe, iar programul de bucură și de susținerea partenerilor Telekom România și Philips Lighting.