140 de ani de la infiintarea Scolii Centrale de Agricultura si Silvicultura de la Herastrau

univ_agronomica_bucuresti.jpgLa 1 august, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti aniverseaza 140 de ani de cand Regele Carol I (pe atunci „Domnitor al Romaniei”) a pus piatra de temelie a cladirii ce urma sa adaposteasca Scoala Centrala de Agricultura si Silvicultura de la Herastrau.
De la infiintarea sa in anul 1852, prima scoala de agricultura din tara, se afla intr-un local aflat pe Mosia de la Pantelimon, proprietate a Eforiei Spitalelor. Datorita dezvoltarii invatamantului agronomic prin infiintarea si a unei sectii de silvicultura, vechiul sediu, nu mai corespundea nici ca spatiu si nici ca teren agricol.

Alegerea noii locatii nu a fost lipsita de peripetii. Urmand un obicei al vremurilor, oficialitatile s-au orientat catre Manastirea Vacaresti si Mosia Vacaresti, care urma astfel sa devina si un asezamant de invatatura laica. Dar Manastirea Vacaresti era dorita ca sediu pentru Seminarul teologic si de catre Mitropolitul Nifon.

Afland ca oficialitatile, in frunte cu Domnitorul Carol I, inclinau sa dea castig de cauza Scolii de Agricultura, intr-o noapte, Mitropolitul Nifon a mutat Seminarul la Vacaresti, mizand pe politica faptului implinit.

Domnitorul Carol, aflat abia de doi ani la conducerea tarii, si inca nedeprins cu „specificul national”, nu a riscat un conflict cu biserica si a luat aceasta „ocupatie” ca pe o maniera locala si originala de a rezolva o problema aflata in disputa. In aceste conditii, solutia de moment a fost Herastraul, „… pe stanga soselii Mogosoaiei…” cum se mentioneaza in Monitorul Oficial 177 din 6 – 18 august, 1868.

Noul sediu, o cladire mare, cu un etaj, a fost terminat in doar un an, astfel incat, in 1869 a avut loc mutarea. Un an mai tarziu, P.S. Aurelian, directorul scolii, raporta Guvernului nu numai mutarea celor 52 de elevi, dar si „organizarea campului de experiente, a pepinierelor, a plantatiilor si a atelierului de masini.”.

Dar, problema noului sediu, ales si realizat cu peripetii, nu a fost lipsita de controverse, o parte a opiniei publice, grupata in jurul ziarului „Romanul”, considerand ca mai potrivita ar fi fost o locatie intr-o zona agricola, la Comana si nu la periferia Bucurestiului.

Fata de aceasta pozitie, punctul de vedere al Guvernului, exprimat in Monitorul Oficial mai sus amintit, a fost ca „…scoala nu este o ferma (…) caci elevii nu sunt destinati a fi lucratori abili (…) ci directori de exploatari agricole (…) si, din acest punct de vedere, scoala ar fi putut fi asezata in capitala, alaturi de Universitate”.

Iata deci o recunoastere de facto a caracterului de invatamant superior al studiilor ce se desfasurau in cadrul acestei unitati de invatamant. Pana la recunoasterea de jure, Scoala de Agricultura a fost nevoita sa astepte mai bine de o jumatate de secol.

Mistria si ciocanul, pe care Domnitorul Carol le-a folosit la asezarea pietrei de temelie a „Scoalei de la Herastrau”, se afla in patrimoniul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, urmasa a prestigioasei institutii.

Obiectele vor putea fi admirate in muzeul universitatii, aflat in curs de realizare, alaturi de medalii, plachete si alte distinctii primite de aceasta prestigioasa unitate de invatamant agronomic superior, de-a lungul timpurilor, de la personalitati politice de prima marime, incepand cu Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Regii Romaniei, Imparatul Frantei, Napoleon al III-lea si Imparatul Austro-Ungariei, Franz Joseph.

Cladirea a fost demolata in perioada interbelica, facand loc unui sediu cu adevarat impunator, care poate fi admirat si astazi in Bulevardul Marasti nr. 59.