Aproximativ 150 de elevi de la Colegiul Naţional Ferdinand din municipiul Bacău s-au înscris la cursurile facultative de limba chineză ce vor fi predate, începând de luna viitoare, de profesoara Cao Ruihong de la Liceul „Jiangsu Jiangpu Senior Highschool” din Nanjing.

Această colaborare a fost iniţiată de o fostă elevă a colegiului băcăuan, care urmează, în prezent, cursurile de MBA în China. „Ioana Afrăsinei, aflată la studii în China, mi-a scris întrebându-mă dacă nu suntem interesaţi de un parteneriat cu un liceu chinez, care se oferise, voluntar, pentru organizarea standului României la Jocurile Olimpice pentru Tineret desfăşurate în perioada 12-26 august 2014. Căutau un liceu din România cu care să aprindă o flacără olimpică virtuală. Prin intermediul Ioanei, fosta noastră elevă, au găsit Colegiul Ferdinand I din Bacău. Aşa a început povestea colaborării cu Liceul ‘Jiangsu Jiangpu Senior Highschool’ din Nanjing”, a declarat profesoara Mirela Berza, directoarea instituţiei de învăţământ băcăuane.

Profesoara de limba engleză, Adriana Ambrosie, şi 20 de elevi, au început să corespondeze intens, prin intermediul internetului, cu elevii şi cadre didactice din Nanjing şi, împreună au aprins flacăra virtuală în spiritul JOT Nanjing 2014, a mai precizat directoarea Mirela Berza. „Standul României amenajat de elevii chinezi – şi după sugestiile elevilor de la Ferdinand – a arătat foarte bine, aşa încât ne-am dorit continuarea relaţiilor bilaterale. Ca urmare a acestor activităţi şi a discuţiilor purtate la Ambasada Chinei în România de conducerea unităţii de învăţământ băcăuane, împreună cu Adrian Iordache, preşedintele filialei Bacău a Asociaţiei de prietenie China-Romania, având sprijinul şi susţinerea Inspectoratului Şcolar Judeţean, a venit propunerea de a o invita pe profesoara Cao Ruihong din Nanjing pentru a preda limba chineză la CN Ferdinand în Bacău”, a mai precizat Adriana Ambrozie.

Potrivit acesteia, Consiliul Internaţional de Limba Chineză din Beijing va plăti salariul profesoarei Cau Ruihong pe durata şederii sale în România, iar Colegiul Naţional Ferdinand din Bacău îi va oferi cazare în perioada şederii sale în Bacău. „Ideea organizării unui curs de învăţare a limbii chineze a fost salutată cu deosebit entuziasm de elevii şi profesorii colegiului. Sper ca acesta să fie începutul unei colaborări pe care o dorim de durată”, a subliniat directoarea Colegiului, Mirela Berza.
Cursurile, care se vor desfăşura după orele programului şcolar, încep cu învăţarea unor noţiuni de bază pentru toate grupele formate din elevi începând de la clasa a II-a şi până la a XII-a. AGERPRES