Un număr de 15.000 de elevi din judeţul Harghita participă la un proiect European ce vizează dezvoltarea competenţelor de comunicare în limba maternă, care este derulat de Inspectoratul Şcolar Judeţean. Coordonatoarea proiectului, inspector Elena Mîndru, a declarat că proiectul, intitulat „Educaţie şi performanţă”, se derulează în 80 de şcoli din judeţ, cu predarea în limbile română şi maghiară, fiind implicaţi aproape 500 de experţi, profesori şi învăţători.

Proiectul a început cu evaluarea competenţelor de comunicare în limba maternă a tuturor celor 15.000 de elevi, iar după stabilirea nivelului fiecăruia, urmează să de desfăşoare activităţi suplimentare de pregătire. La finalul lunii noiembrie copiii vor susţine un test, cu rol de concurs, toţi urmând să fie recompensaţi financiar.

„Toţi sunt recompensaţi pentru activitatea lor suplimentară cu 100 lei fiecare, plus că 565 de copii vor fi premiaţi cu sume cuprinse între 200-400 lei. Ceea ce ne-am dorit în mod special este să-i testăm, să vedem nivelul de pornire, să lucrăm suplimentar cu ei, în sensul de a încerca să facem, pe de o parte, activităţi de dezvoltare, pentru cei cu un anumit nivel dar şi activităţi de remediere, pentru cei la care vedem că nivelul de pornire în acest an şcolar nu este cel care se doreşte a fi în urma parcurgerii anului anterior”, a declarat inspectorul Elena Mîndru.

Aceasta a mai spus că, tot în cadrul proiectului, elevii din clasele a III-a şi a IV-a participă la activităţi de consiliere, pentru a fi pregătiţi pentru intrarea în clasa a V-a, „având în vedere că la trecerea din ciclul primar în cel gimnazial este o treaptă încă destul de greu de depăşit pentru elevi”. Coordonatoarea proiectului a subliniat că este nevoie de dezvoltarea competenţelor de comunicare în limba maternă, „cu atât mai mult cu cât copiii citesc din ce în ce mai puţin, preocupările lor sunt mult prea mult legate de tot ce înseamnă accesare online şi un proiect ca acesta are scopul de a dezvolta competenţele de comunicare orală”.
Proiectul se derulează în parteneriat cu o editură de carte şcolară din Bucureşti care va elabora o platformă online pe care se vor posta exerciţii şi teste pe care copiii le parcurg şi care vor fi accesibile şi în anii viitori.

Proiectul are un buget de aproximativ 4,3 milioane de lei, din care circa 1 milion de lei este alocat Inspectoratului Şcolar Harghita, este finanţat prin Programul POSDRU şi se va încheia la finalul lunii noiembrie. AGERPRES