Un număr de 16 unităţi de învăţământ din totalul de 678 care există la nivelul judeţului Prahova nu îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare, problemele fiind legate de lipsa alimentării cu apă, lipsa unor grupuri sanitare în interior sau de subdimensionarea spaţiilor în care acestea funcţionează.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Prahova, Horia Toma, a declarat, miercuri, că 16 unităţi de învăţământ din judeţ, respectiv şcoli şi grădiniţe, se află în imposibilitatea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare, din cauza unor probleme a căror rezolvare ţine de administraţia localităţilor pe raza cărora funcţionează.

„Piedicile ţin de lipsa alimentării cu apă, de neamenajarea de grupuri sanitare în interior sau de subdimensionarea spaţiilor. Astfel de probleme trebuie rezolvate de consiliile locale, ori în doar câteva zile nu putem spera că se fac aducţiuni de apă, de exemplu”, a precizat Horia Toma.
În această situaţie se află o grădiniţă cu program prelungit din Ploieşti şi alte unităţi de învăţământ din Câmpina, Comarnic, Bertea, Păcureţi, Floreşti, Telega, Drajna de Sus, Poseşti, Tomşani şi Măneciu.

De asemenea, şeful IŞJ a precizat că, cel mai probabil, unele grădiniţe supraaglomerate vor funcţiona în două schimburi sau se va încerca localizarea altor spaţii în care să fie mutaţi o parte dintre copii.

La sfârşitul lunii august, un număr de aproximativ 48 de unităţi de învăţământ din judeţul Prahova nu aveau autorizaţii sanitare de funcţionare, în această situaţie regăsindu-se, la acel moment, 32 de grădiniţe cu program normal, trei grădiniţe cu program prelungit şi 13 şcoli generale. AGERPRES