voicescu marius.jpgUn numar de 164 de institutii de invatamant preuniversitar din judetul Iasi nu indeplinesc conditiile de autorizare pentru a functiona in noul an scolar 2009-2010, cu toate ca pana la inceperea acestuia au mai ramas cateva zile. In urma unui control efectuat de reprezentantii Institutiei Prefectului, Inspectoratului Scolar Judetean si Directiei de Sanatate Publica Iasi s-a constatat ca din 668 scoli si gradinite 372 unitati pot fi autorizate neconditionat, 132 pot fi autorizate cu plan de conformare, iar 164 nu indeplinesc conditiile de autorizare.

Marius Voicescu, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Iasi, a declarat, ca principalele probleme raman in continuare neasigurarea apei potabile curente, starea necorespunzatoare a cladirilor si a grupurilor sanitare, evacuare necorespunzatoare a deseurilor, mobilierul scolar necorespunzator, spatii improprii.

Problema nu este o noutate pentru autoritatile din judet. In fiecare an, in preajma deschiderii anului scolar preuniversitar autoritatile sanitare emit avertismente catre cei abilitati sa remedieze aceste probleme, insa lipsa fondurilor si superficialitatea forurilor locale fac ca elevii sa fie asteptati la ore in scoli in care nu exista toaleta sau apa potabila sau sali de clase unde mobilierul este invechit de multi ani.


„Din punctul nostru de vedere, nici nu ar trebui sa functioneze astfel de institutii in care copiii isi petrec o parte din timp. Responsabilitatea este a autoritatilor locale care nu fac demersurile necesare sau suficiente pentru a indrepta lucrurile”, a declarat, dr. Vasile Cepoi, directorul Directiei de Sanatate Publica Iasi. Pentru ca totusi elevii sa aiba unde invata, autoritatile sanitare au impus celor aflati la conducerea institutiilor de invatamant cu probleme sa isi remedieze situatia pana pe 15 septembrie.