scoala take ionescu.jpgCea mai veche unitate şcolară din Râmnicu Vâlcea, Şcoala Gimnazială Take Ionescu a împlinit joi 180 de ani de existenţă, prilej cu care care dascălii şi elevi acestei şcoli au organizat un seminar şi o întâlnire „peste timp între generaţii”.

„Aici a început sau aici s-a născut învăţământul din Râmnicu Vâlcea. A fost poate certificarea faptului că oraşul primea într-un sens metaforic un blazon pentru că nu poate exista comunitate mai ales una urbană fără educaţie. Şcoala Take Ionescu a fost astfel începutul unei revoluţii mentale care nu s-a pierdut până astăzi, rămânem şcoala de top a oraşului, de aici elevii noştri pleacă spre Colegiile Naţionale, de aici au plecat adevărate valori în istoria de 180 de ani a şcolii. Nu trebuie să vorbesc eu despre colegii mei, despre dascălii de aici, de fapt rezultatele vorbesc de la sine. Simbolul ceasului de pe uniformă, simbolul pe care îl poartă elevii noştri acolo unde sunt, reprezintă distincţia şi apartenenţa la această unitate emblematică a municipiului Râmnicu Vâlcea”, a declarat directorul Şcolii Take Ionescu, prof. Vasile Burdoază.

La sărbătoarea organizată joi la Şcoala Take Ionescu au participat profesorii care au predat aici din perioada postbelică, elevi şi autorităile oraşului.

În anul 1832, Şcoala Gimnazială din Râmnicu Vâlcea, actualmente Şcoala Generală ‘Take Ionescu’, ”pornea la drum” cu 48 de elevi, într-un spaţiu în care, astăzi, se află Muzeul Judeţean de Istorie. De atunci, cei 180 de ani care au trecut, au făcut ca unitatea să ajungă la peste 1.300 de elevi şi la un spaţiu modern, situat în imediata apropiere a celui vechi în centrul municipiului Râmnicu Vâlcea De-a lungul timpului Şcoala Take Ionesu s-a numit „Şcoala Numărul 1” sau „Şcola cu Ceas” datorită unui ceas mare amplasat pe zidul exterior de la intrarea principală AGERPRES