profesori_invatand.jpgPrimăria Satu Mare a primit în 2010 de la bugetul central cu 20% mai puţini bani decât anul trecut pentru plata salariilor profesorilor, suma fiind considerată insuficientă de către edilul Iuliu Ilyes.

Potrivit acestuia, pentru asigurarea salarizării cadrelor didactice din municipiul Satu Mare suma defalcată din TVA şi transferată de la bugetul central este în valoare de 66.863.000 lei, cu 20% mai puţin decât în anul 2009.

În condiţiile în care în semestrul I salariile se asigură pentru întreaga structură în care s-a funcţionat în anul 2009 – 2010, pentru semestrul II în anul şcolar 2010 – 2011 diminuarea fondului de salarii ajunge la 40%. La această situaţie se adaugă şi cheltuielile suplimentare la fondul de salarii pentru asigurarea a 1/3 din diferitele drepturi câştigate de cadrele didactice în instanţe. În aceste condiţii, pentru a doua parte a anului fondul de salarii al profesorilor este insuficient.


Primarul consideră că sunt greşite standardele de cost /elev/ an stabilite prin hotărâre de guvern, la calcularea lor avându-se în vedere date statistice făcute la nivel naţional, fără să se ia în considerare diferenţele între şcoli.


„Considerăm că reorganizarea învăţământului, implicit închiderea unor şcoli nu se poate face de la o lună la alta fără pregătire prealabilă, cea mai bună soluţie fiind eşalonarea măsurilor pe trei ani şi închiderea şcolilor prin terminarea perioadei şcolare de către clase în actuala structură. Desfacerea şcolilor funcţionale şi împrăştierea elevilor înainte de terminarea unei perioade compacte de studiu va produce efecte negative procesului de învăţământ”, a spus Ilyes. De asemenea, potrivit edilului, administraţia locală poate susţine cheltuielile administrative pentru funcţionarea şcolilor în curs de desfiinţare pe o perioadă de 1-3 ani chiar în condiţiile creşterii costurilor/elev, până la închiderea lor definitivă. AGERPRES