20.000 de elevi din Vaslui învaţă în şcoli fără autorizaţie sanitară

scoala rural.jpgPeste 20.000 de elevi şi preşcolari din judeţul Vaslui au început luni şcoala în unităţi de învăţământ neautorizate sanitar din cauza neîndeplinirii condiţiilor igienico-sanitare, în timp ce au fost închise mai multe şcoli în care în ultimii ani au fost construite toalete moderne cu finanţare de la Ministerul Educaţiei.

Astfel de situaţii sunt la Bumbăta, comuna Vetrişoaia şi la Bărtăluş-Răzeşti, din comuna Puieşti, unde s-au construit toalete de câte 100.000 de lei fiecare, iar şcolile au fost apoi închise. Un alt exemplu este al şcolii din localitatea Fântânele, unde a fost construită o toaletă modernă şi unde şcoala s-a închis din lipsă de elevi.

“În anul 2007 elevii au fost transferaţi la Oşeşeti, în centrul de comună. Acum investiţia şi-a pierdut utilitatea”, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Elena Fociak, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, 379 de unităţi de învăţământ din judeţ nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare pentru noul an şcolar, ceea ce reprezintă 43 la sută din numărul total de grădiniţe, şcoli şi licee din Vaslui.

Ministerul Educaţiei a demarat şi în judeţul Vaslui programul de dotare a şcolilor din mediul rural cu grupuri sanitare, din cauză că unităţile pierdeau autorizaţiile sanitare în lipsa utilităţilor, numai că multe dintre grupurile sanitare au fost construite în sate fără elevi sau lângă şcoli care s-au închis ulterior. AGERPRES