Ambasadorul Belgiei în România, Thomas Baekelandt, a fost prezent în localitatea Mărânclav din judeţul Sibiu, la festivitatea de absolvire de către 24 de cadre didactice şi consilieri şcolari din patru judeţe ale României a unui curs de dezvoltare personală patronat de ambasadă şi care a fost iniţiat de Asociaţia „Hai cu noi în Horă”.

Asociaţia „Hai cu noi în Horă”, condusă de Charlotte Van den Abeele, asistenta ambasadorului Belgiei în România, şi de preşedintele onorific al asociaţiei, Ilse Baekelandt-Luyten, soţia diplomatului, a organizat de luni până vineri, la Castelul Apafi din Mărânclav, workshop-ul „Joyful teaching”, la care au participat cadre didactice şi consilieri şcolari din învăţământul primar din judeţele Argeş, Braşov, Dâmboviţa şi Mureş, timp în care au fost explorate posibilităţile utilizării diferitelor metode şi tehnici, atât pentru dezvoltarea personală, cât şi în activităţile de la clasă.

„Sunt belgiancă şi ne-am mutat în România acum 9 ani, cu doi copii mici. Am venit să lucrăm aici ca experţi. Întrucât soţul meu e român, am decis să integrăm copiii într-o şcoală publică din ţară. Din primul moment am sesizat că ceva era complet diferit de ceea ce ştiam eu, era destul de greu, era un sistem destul de greoi, iar după câţiva ani am decis să mutăm copiii într-o şcoală privată. Cred că lipseşte în curricula de formare a profesorilor din România dezvoltarea personală. Trebuie mai întâi să ne cunoaştem, să cunoaştem copilul din noi, iar apoi să putem preda într-un mod care este confortabil şi copilului. Eu sunt angajată a Ambasadei Belgiei la Bucureşti – sunt asistenta domnului ambasador Thomas Baekelandt – şi a fost mai uşor să obţin parteneriatul ambasadei în acest proiect. I-am prezentat domnului ambasador proiectul Asociaţiei şi l-am rugat să patroneze această iniţiativă. Fiind un om foarte blând şi respectuos, a acceptat. Deci avem acest suport. Acesta a fost începutul drumului, pentru că puteam merge mai uşor să contactăm parteneri, pentru că până acum totul a fost sponsorizat în majoritate de firme belgiene cu activitate în România, care vor să îşi asume acţiuni de responsabilizare socială. Suntem activi în România, noi vrem să ajutăm ţara”, a declarat Charlotte Van den Abeele.

Fondatoarea Asociaţiei „Hai cu noi în Horă” a precizat că acest curs de la Mălâncrav este o premieră şi că doreşte continuarea acestuia, fiind un proiect pe termen lung. „E prima oară când se organizează acest curs, acum abia am început şi dorim să continuăm, din start a fost o idee pe termen lung. Da, vrem să continuăm pentru că suntem convinşi şi acum s-a dovedit că este o mare necesitate, oamenii chiar au nevoie de a învăţa. În această săptămână cadrele didactice au învăţat foarte multe”, a arătat Charlotte Van den Abeele.

Proiectul patronat de Ambasada Belgiei în România este sprijinit de către Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei şi de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.

Preşedintele onorific al asociaţiei, Ilse Baekelandt-Luyten, a ţinut să îi mulţumească public iniţiatoarei proiectului, Charlotte Van den Abeele, precum şi co-fondatorilor români ai Asociaţiei „Hai cu noi în Horă”, arătând că fără entuziasmul acestora proiectul nu s-ar fi materializat. Ilse Baekelandt-Luyten consideră că elevii trebuie educaţi din şcoală în sensul dezvoltării abilităţilor, a respectării valorilor, însă trebuie să le fie stimulat entuziasmul şi capacitatea de a conduce.

Proiectul implementat de Asociaţia ȚHai cu noi în HorăȚ îşi propune organizarea de cursuri de dezvoltare personală pentru profesori şi consilieri psihologici şcolari, crearea unor puncte de lucru regionale (de dezvoltare personală), pentru sprijinirea profesorilor şi consilieri şcolari, implicarea unor psihologi, psihoterapeuţi, consilieri psihologici în activităţile de dezvoltare personală pentru adulţi şi copii, colaborarea cu alte organizaţii din România sau din alte ţări pentru a optimiza în permanenţă oferta Hora către participanţii români, colaborarea cu autorităţile locale în implementarea locală a proiectelor şi principiilor promovate de Asociaţia Hora, precum şi organizarea de evenimente de strângere de fonduri, necesare pentru organizarea activităţilor.

Cursurile „Cunoaşterea copilului din interior”, „Grija faţă de sine”, „Acceptarea sinelui”, precum şi sesiunea de Educational Sandtray Play de la Mărânclav au fost susţinute de profesori de la academia de ştiinţele educaţiei din Belgia – Katrien Cassiers, Kris Jonckheere şi Suzanne Kempeneers. AGERPRES