287 de şcoli din judeţul Vrancea nu au autorizaţie sanitară

Ministrul Educaţiei, Mihai Sorin Cîmpeanu, a declarat luni, la Focşani, după o întâlnire cu reprezentanţii IŞJ Vrancea, că în acest judeţ nu au autorizaţie sanitară de funcţionare un număr de 287 de şcoli, dintr-un total de 512, cu şi fără personalitate juridică. “Este cel mai mare număr de asemenea cazuri de la nivel naţional”, a indicat ministrul, care a promis sprijin pentru modernizarea acestor şcoli.

El a precizat şi că un număr de 2.522 de şcoli din ţară funcţionează fără autorizaţie sanitară, iar din partea Ministerului Educaţiei există disponibilitate să se facă în perioada următoare, “printr-un parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi al Administraţiei Publice”, o inventariere a motivelor pentru care nu sunt autorizate, dar şi a costurilor estimate pentru remedierea acestor probleme.

Cadrele didactice vrâncene i-au solicitat ministrului identificarea unor soluţii pentru simplificarea curriculei şcolare, lipsa finanţării din sistem, dar şi în ceea ce priveşte neplata navetei.
“Eu am afirmat că revizuirea curriculei continuă să fie o prioritate a Ministerului Educaţiei, în sensul simplificării ei. Colegii noştri şi-au manifestat nemulţumirea pentru faptul că simplificarea nu s-a produs la nivelul aşteptat, că elevii au în continuare o programă şcolară încărcată. O altă propunere a fost aceea a reducerii numărului de elevi în clase, simultan cu reducerea numărului de ore pe săptămână. Poate fi o variantă de luat în calcul”, a spus ministrul.

La o propunere privind înfiinţarea unui consiliu naţional al directorilor de şcoli, ministrul Câmpeanu a subliniat că “ar fi un lucru extraodinar de bun dacă s-ar întâmpla”. În ceea ce priveşte eliminarea cadrului formal de la simulările pentru Evaluările Naţionale, demnitarul a menţionat că este “de acord cu problema ridicată, pentru că, într-adevăr, obiectivul este verificarea cunoştinţelor elevului şi nu o formalizare excesivă”.

Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a spus că se va “apleca cu multă atenţie” asupra problemelor referitoare la finanţarea învăţământului preuniversitar. Referitor la navetişti, demnitarul guvernamental a susţinut că “problema se află în atenţia ministerului, ţine de disponibilităţile bugetare”, arătându-se “convins că se va putea identifica soluţia optimă” vizând asigurarea navetei cadrelor didactice.

Referitor la Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar (ROFUIP), ministrul a precizat că acesta nu va fi modificat, decât doar în condiţiile în care elevii vor face un abuz din contestarea notelor, dar a reliefat că “la nivelul întregului sistem se simte nevoia completării cu unele prevederi care să completeze un statut clar al cadrului didactic, care să formuleze într-o manieră foarte clară atât drepturile, cât şi obligaţiile”.

“Acest regulament s-a aflat timp de trei luni în dezbatere publică şi a beneficiat de observaţii din partea tuturor părţilor implicate. Ulterior, în ultimele zile de mandat ale colegului meu Remus Pricopie, acest ROFUIP a fost adoptat prin ordin de ministru (…) Apreciez că din partea elevilor am dificultăţi în a înţelege criticile aduse de ei, deoarece această nouă formă a regulamentului, conform principiilor democratice, dă foarte multe drepturi elevilor. Pe de altă parte, am precizat faptul că aplicarea unora dintre prevederi, de exemplu a contestării notei de către elevi, părinţi, într-o manieră nu tocmai responsabilă, poate genera blocarea întregului proces didactic. Dacă va exista un apetit pe care nu ni-l dorim, de a contesta orice notă, s-ar putea ca profesorii să-şi consume cea mai mare parte a timpului pentru a soluţiona aceste contestaţii, ceea ce nu cred că este indicat. La nivelul întregului sistem se simte nevoia completării cu unele prevederi care să completeze un statut clar al cadrului didactic, care să formuleze într-o manieră foarte clară atât drepturile, cât şi obligaţiile. Ce argumente aş putea avea eu, ca nou ministru al Educaţiei, să pot promova o altă variantă de ROFUIP”, a declarat ministrul Cîmpeanu. AGERPRES