Aproximativ 3.000 de candidaţi s-au înscris la concursul de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, care va avea loc pe 26 iulie, pentru ocuparea celor 1.000 de locuri, finanţate de la bugetul de stat în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, precum şi la facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală (FMAM), a informat UMF.

Astfel, potrivit unui comunicat remis de UMF, pentru cele 520 locuri la Facultatea de Medicină s-au înscris 1.811 de candidaţi, pentru Facultatea de Medicină Dentară – 547 de candidaţi/155 de locuri, pentru Facultatea de Farmacie – 207 de candidaţi/155 de locuri, iar pentru FMAM – 431 de candidaţi/170 de locuri.

Pentru concurenţii ale căror medii de admitere nu vor permite accederea la studiile universitare de licenţă pe locurile finanţate de la bugetul de stat, sunt puse la dispoziţie alte 440 de locuri cu taxă, informează UMF.

„Dacă după 1989 interesul absolvenţilor de liceu s-a îndreptat, paradoxal, către alte facultăţi precum cele de studii economice sau drept, îndepărtându-se semnificativ de medicină, în ultimii ani asistăm la o repoziţionare a opţiunilor şi, în ceea ce priveşte admiterea la Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Carol Davila’ din Bucureşti, se accentuează un interes crescut. Acest fapt demonstrează încă o dată că şcoala de medicină românească rămâne în registrul competiţiei şi al valorilor academice, atât prin dorinţa tinerilor candidaţi de a accede în universul cercetării ştiinţifice medicale, cât şi prin reputaţia pe care, de-a lungul istoriei sale, această Universitate şi-a creat-o şi poziţionându-se pe harta Universităţilor de profil ale lumii”, a declarat Acad. I. Sinescu, Rector al UMF „Carol Davila” Bucureşti.

În ceea ce priveşte repartizarea cifrei de şcolarizare pe facultăţi pentru admiterea în anul universitar 2017-2018 aceasta creionează pentru specializarea ‘medicină’ un număr de 360 de credite, pentru o durată de 6 ani de studiu (520 locuri finanţate de la buget şi 200 locuri cu taxă).

De asemenea, pentru specializarea „medicină dentară” sunt un număr similar de credite, pentru aceeaşi perioadă de studiu (155 locuri finanţate de la buget şi 125 locuri cu taxă), la facultatea de farmacie , 300 de credite pentru 5 ani de studiu (155 locuri finanţate de la buget şi 70 locuri cu taxă), în timp ce la FMAM , pe segmentul Moaşe şi Asistenţă medicală generală pentru 4 ani de studiu, 240 de credite (100 locuri finanţate de la buget şi 15 locuri cu taxă), iar pentru alte specializări FMAM care însumează 3 ani de studiu şi 180 de credite, au fost repartizate 70 de locuri finanţate de la buget şi 30 de locuri cu taxă.

Anul acesta, 24 de premianţi ai olimpiadelor naţionale şi internaţionale la discipline precum biologie, fizică sau chimie au decis să-şi continue performanţa la UMF „Carol Davila”, accederea acestora în Universitate fiind posibilă, conform normelor Ministerului Educaţiei şi Cercetării, fără examen de admitere. Totodată, dintre cei 2.996 de candidaţi care vor intra în concurs 16 au obţinut nota maximă, 10, la examenul de bacalaureat. AGERPRES