Prototipurile a trei maşini electrice de curse construite de 30 de elevi de la Colegiul Naţional de Informatică „Grigore Moisil” din Braşov, în timpul vacanţei de vară, au fost testate în acest weekend, iar rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor celor implicaţi în acţiune.
Realizarea celor trei prototipuri, singurele de acest fel din România construite de elevi, a fost posibilă şi cu sprijinul companiei Siemens, dar şi a unui cadru didactic de la Universitatea „Transilvania”, specialist în construcţia maşinilor de curse, acţiunea având loc în cadrul proiectului Info Car Race, finanţat prin programul „Fondul Ştiinţescu Braşov”.
Proiectul de finanţare a fost câştigat în luna martie 2017, iar din acel moment elevii au început să înveţe noţiuni teoretice despre cum se construieşte un monopost, să facă proiectul şi apoi s-a trecut la construcţia fizică, de la începutul lunii august, timp de o lună şi jumătate. Elevii au fost împărţiţi în trei echipe – Hydra, Phoenix şi FireWheels, fiind îndrumaţi de Mihai Comşiţ, cadru didactic la Universitatea „Transilvania”.
Asamblarea maşinilor a avut loc într-o sală de sport a Universităţii „Transilvania”.
Pasiunea şi pregătirea pentru viitorul carierei au fost atuurile elevilor care s-au implicat în proiect.
„Pe mine, cel puţin, m-a atras partea electrică pentru că aceste maşini sunt electrice, sunt ale viitorului pentru că folosesc energie regenerabilă şi netoxică. Chiar dacă nu sunt considerate maşini de curse pentru competiţii foarte mari, sunt considerate maşini de curse şi putem participa la concursuri. Vom merge în această toamnă în Anglia, la un concurs pentru a vedea ce se întâmplă acolo, dar la anul sigur vom participa direct la aceste competiţii. Pe lângă ajutorul dat de parteneri, noi ne-am pregătit temeinic din punct de vedere teoretic, ni s-a predat materia, am fost ascultaţi, dar cred că a meritat”, a declarat Vlad Schiller, de la echipa Phoenix, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional de Informatică.
La rândul lui, Cristian Panaite, elev în clasa a XI-a, de la echipa Hydra, a precizat că la început au fost 11 elevi în această echipă, dar doi au plecat pe parcurs. „A fost foarte mult timp investit în acest proiect. Au fost zile în care plecam seara târziu, după şcoală, dar este o pasiune şi ne face plăcere. Domnul profesor Mihai Comşiţ, de la Universitatea ‘Transilvania’ ne-a ajutat foarte mult cu sfaturi şi cu implicarea directă în realizarea acestor maşini. Vrem să mergem cu această pasiune în continuare şi să concurăm la nivel naţional, dar ne dorim şi o participare la competiţii internaţionale, să ducem maşinile pe piste renumite din Anglia. Vrem să dezvoltăm acest proiect cât de mult este posibil, mai ales că sunt primele maşini electrice din ţară construite de elevi. Domnii profesori, firma, părinţii ne-au sprijinit foarte mult şi vrem să continuăm”, a precizat Cristian Panaite.
Directorul adjunct al Colegiului Naţional de Informatică, prof. Alexandra Creţu, a subliniat că tot corpul profesoral este deosebit de încântat că elevii colegiului au şi alte pasiuni, pe lângă programare, şi speră că elevii vor avea succes şi în continuare. „Suntem într-un domeniu nou, se cunoaşte faptul că suntem singurii din ţară care am dezvoltat un astfel de proiect şi sperăm să avem succes în continuare. Le-am pus la dispoziţie baza materială a şcolii şi suportul celor patru cadre didactice care au fost alături de ei”, a spus directorul adjunct al colegiului.
Reprezentantul Fundaţiei Comunitare Braşov, Flavia Stamate, a declarat că unul din cele zece proiecte finanţate prin Programul „Fondul Ştiinţescu”, Info Car Race, a fost câştigat de elevii de la Colegiul Naţional de Informatică „Grigore Moisil”. „Compania Siemens a venit alături de noi cu o mare parte din finanţare, mai precis, au dat cele trei kituri de maşini electrice, iar Universitatea ‘Transilvania’ a venit cu specialiştii ei. Copiii sunt aplaudaţi din foarte multe motive. În primul rând, aproape două luni din vacanţa de vară le-au petrecut lucrând la aceste maşini. Apoi trebuie să ţinem cont că ei se pregătesc din punct de vedere teoretic imediat după ce a fost câştigat proiectul, în luna martie. Vorbim de nişte copii foarte pasionaţi de ceea ce fac şi, cel mai probabil, unii dintre ei vor pleca să studieze în străinătate, 10 din cei 30 vor merge luna viitoare în Anglia, la un concurs de maşini de curse pentru vârsta lor, doar ca observatori. Scopul este de a participa anul viitor la un concurs pentru grupa de vârstă 16-24 de ani. Încercăm să susţinem cât mai mulţi copii talentaţi”, a spus Flavia Stamate.
Fundaţia Comunitară Braşov speră ca, anul viitor, numărul proiectelor să fie mai mare de 10 şi să obţină noi proiecte pe educaţie şi tehnologie.
Proiectul câştigat în acest an de elevii de la Colegiul Naţional de Informatică „Grigore Moisil”, este cel mai mare din Braşov în domeniul şcoli. AGERPRES