Peste 38.000 de lei s-au colectat în cadrul unui proiect interjudeţean educaţional de caritate şi voluntariat iniţiat de Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău, banii strânşi fiind oferiţi unor copii defavorizaţi sau afectaţi de boli ce necesită tratamente foarte scumpe.
Proiectul educaţional de caritate şi voluntariat Festivalul produselor handmade „Petale-n vânt”, ediţia 2015-2016, s-a derulat pe parcursul a 10 luni, cu multiple acţiuni ce s-au desfăşurat simultan în cinci judeţe: Sălaj, Bistriţa, Bihor, Cluj şi Suceava.
Sute de elevi şi profesori din judeţele menţionate au organizat târguri de caritate cu produse hand-made, din vânzarea acestora obţinându-se suma totală de 38.405 lei. „Suma finală rezultată este una considerabilă, iar această ediţie a proiectului a depăşit cu mult aşteptările echipei coordonatoare. Am învăţat împreună că educaţia se face prin devotament, altruism, implicare şi respect faţă de valorile societăţii. Mulţumim din nou tuturor partenerilor noştri şi colaboratorilor pentru implementarea şi susţinerea acţiunilor propuse. Împreună am realizat un proiect reuşit care demonstrează încă o dată faptul că în învăţământul românesc şi, implicit, în cel sălăjean, educaţia formală este o parte integrantă a procesului educaţional, apreciată şi de succes”, a declarat, Alina Cotoi, Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău şi coordonator al proiectului.
Potrivit sursei citate, în judeţul Suceava, proiectul a fost implementat în Şcoala Gimnazială din comuna Crucea, în urma a trei târguri obţinându-se donaţii în valoare de 951 lei. Acestea au fost îndreptate înspre Asociaţia creştin filantropică „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril”.
În judeţul Bistriţa, elevi şi profesori de la Colegiul Naţional Liviu Rebreanu au colectat 1.109 lei, donaţia îndreptându-se înspre Asociaţia de ajutorare a copilului „Benita”. În Bihor au fost cooptate două unităţi de învăţământ – Liceul teoretic Aurel Lazăr şi Şcoala Gimnazială Avram Iancu, ce au obţinut în urma târgurilor suma de 732 lei, donaţie oferită Asociaţiei institutul român pentru copii aflaţi în dificultate „Piticot”.
Proiectul a fost implementat în Cluj în două şcoli gimnaziale – Liviu Rebreanu şi Iuliu Haţieganu, ce au strâns 480 lei, banii îndreptându-se către Asociaţia copiilor şi tinerilor cu diabet din judeţul Cluj.
În Sălaj, proiectul a fost gestionat şi aplicat de o echipă de 8 profesori de la Colegiul Tehnic Alesandru Papiu Ilarian: Alina Cotoi, Anca Făgăraşi, Adela Barbur, Paula Deac, Alina Cozac, Alina Goga, Cristian Man şi Paul Petrean. Fiecare instituţie parteneră a participat la trei târguri de caritate cu produse handmade, reuşindu-se atragerea în proiect a aproximativ 270 cadre didactice şi peste 2.000 de preşcolari şi şcolari. De asemenea, proiectul a inclus un curs de prim ajutor pentru elevi şi profesori şi o donare de sânge în parteneriat cu Centrul de transfuzie sanguină Zalău.
În judeţul din care a pornit ideea proiectului s-au strâns 35.133, din care 20.000 lei au ajuns la copiii din centrul de plasament Cehu, aflaţi sub tutela DGASPC Sălaj; 5.000 lei au fost oferiţi preşcolarul Andrei Milaş, diagnosticat în toamna anului 2015 cu leucemie şi care se află actualmente la o clinică din Italia; 5.000 lei pentru preşcolarul Cezara Mureşan, diagnosticat cu leucemie în primăvara anului 2016 şi aflată actualmente la tratament într-un spital clujean; 4.396 lei pentru Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Şimleu Silvaniei, structura Speranţa Zalău şi 737 lei pentru Asociaţia Handicapaţilor Zalău. AGERPRES