Un număr de 40 de cadre didactice din Ucraina au participat pe 25 iulie, la Colegiul Naţional Costache Negri din Galaţi, la deschiderea celei de-a doua ediţii a proiectului transfrontalier „Şcoala de vară dunăreană„, care se va derula timp de patru zile.

Potrivit organizatorilor, proiectul „Şcoala de vară dunăreană”, iniţiat de Asociaţia Danubiana Galaţi în parteneriat cu Colegiul Naţional Costache Negri, este finanţat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni şi îşi propune să perfecţioneze cunoştinţele de limba şi literatura română ale unui număr de 40 de profesori şi învăţători de la şcolile cu predare în limba română din regiunea Odessa – Ucraina, şi să realizeze schimburi de bune practici în demersul didactic.

Profesorii şi învăţătorii care participă la proiect provin din localităţile Ismail, Utconosovca, Staroselie, Ozeornoe, Camasovca, Plavni, Dimitrovca, Borisovca, Novoseliscoe, Dolinscoe şi Orlovca.

„Proiectul „Şcoala de vară dunăreană’ îşi propune să faciliteze schimbul de experienţă dintre profesorii din Ucraina şi cei din România, în vederea stopării fenomenului de închidere a şcolilor cu predare în limba română din sudul Basarabiei – Ucraina. Dacă la prima ediţie a fost un grup-ţintă format din 25 de cadre didactice din Ucraina, la ediţia a II-a sunt 40 de cadre didactice din aceiaşi regiune. În urma primei ediţii a proiectului „Şcoala de vară dunăreană’, profesorii din România au aflat nevoile şcolilor româneşti din Ucraina, problemele cu care se confruntă, de la lipsa materialelor didactice, la lipsa manualelor în limba română, a literaturii de specialitate, a cărţilor pentru copii”, se spune într-un comunicat transmis de reprezentanţii Asociaţiei Danubiana Galaţi.

Potrivit sursei citate, prin bunăvoinţa colegilor din România, parteneri în proiect, s-au făcut donaţii însemnate de cărţi, auxiliare didactice, materiale pentru învăţarea limbii române. Totodată, s-au stabilit contacte între vorbitorii de limbă română despărţiţi de trei graniţe, iar profesorii din Ucraina au simţit că nu mai sunt singuri în demersul lor de a păstra limba română în cadrul oficializat al şcolilor, a cultiva şi promova limba, cultura şi civilizaţia maternă.

Organizatorii mai spun că „proiectul se bucură de sprijinul necontenit al reprezentanţilor românilor din Ucraina şi anume : domnul Nicolae Moşu preşedintele Asociaţiei Naţional-Culturale a Românilor din regiunea Odessa; domnul Petru Şchiopu, preşedintele Asociaţiei Ecologice Ialpug şi domnul Vadim Bacinschi, redactor şef la revista Sud-Vest -Almanah istorico-cultural în limba română pentru cititorii din sudul Basarabiei’. AGERPRES