clasa pregatitoare.jpgCadrele didactice din învăţământul preuniversitar nu sunt de acord, în proporţie de 44%, cu organizarea clasei pregătitoare în şcolile generale, potrivit unui sondaj care a fost realizat în luna ianuarie. Astfel, 44% dintre cadrele didactice din învăţământul preuniversitar care au participat la sondaj au spus că sunt total în dezacord cu organizarea clasei pregătitoare de către şcolile generale, iar 8% au afirmat că sunt în dezacord parţial cu aceasta.

Totodată, 10% dintre cadrele didactice din învăţământul preuniversitar intervievate au spus că nu sunt nici de acord, nici împotriva organizării clasei pregătitoare de către şcolile generale. Parţial de acord cu organizarea clasei pregătitoare de către şcolile generale au spus că sunt 15% dintre cadrele didactice participante la sondaj, iar 23% au declarat că sunt total de acord cu aceasta.

În ceea ce priveşte clasa a IX-a, cadrele didactice din învăţământul preuniversitar s-au declarat în proporţie de 61% în total dezacord cu organizarea acesteia de către şcolile generale. Totodată, 8% dintre cadrele didactice au afirmat că sunt în dezacord parţial cu organizarea clasei a IX-a de către şcolile generale, iar 8% au spus că nu sunt nici de acord, nici împotriva acestui lucru. Parţial de acord cu organizarea calsei a IX-a de către şcolile generale au spus că sunt 10% dintre cei intervievaţi, iar total de acord – 13%.
De asemenea, 23% dintre cadrele didactice au spus că sunt în dezacord total, iar 14% în dezacord parţial cu afirmaţia că „statul ar trebui să promoveze concurenţa între şcoli oferind finanţări diferenţiate”. 13% dintre cadrele didactice intervievate au spus că nu sunt nici de acord, nici în dezacord cu această afirmaţie, 23% că sunt parţial de acord, iar 27% – total de acord.

De asemenea, peste 70% dintre cadrele didactice din învăţământul preuniversitar consideră că elevii ar trebui să poarte uniforme atât la ciclul primar, cât şi la cel gimnazial şi la cel liceal. Împotriva uniformelor s-au declarat 8% dintre cadrele didactice intervievate. Totodată, 5% dintre participanţii la sondaj au spus că uniformele ar trebui purtate doar la ciclul primar, iar 13%, doar la ciclurile primar şi gimnazial. Restul de 3% dintre cei intervievaţi au afirmat că nu ştiu sau că nu răspund la această întrebare.
De asemenea, 81% dintre profesorii care au luat parte la cercetare au apreciat că cea mai bună modalitate de intrare la liceu este examenul de admitere. Pentru repartizarea pe baza mediei la un examen naţional s-au pronunţat 13% dintre cei intervievaţi, iar pentru repartizarea în funcţie de media din învăţământul gimnazial – 3%.

Sondajul a fost realizat în perioada 15-18 ianuarie pe un eşantion naţional format din 820 de cadre didactice din învăţământul preuniversitar de le toate cele trei niveluri: primar, gimnazial şi liceal. Marja de eroare este de ± 3,5%.