Aproximativ 450 de elevi harghiteni cu rezultate deosebite la concursurile din anul şcolar trecut şi profesorii care i-au îndrumat au fost premiaţi, pe 13 decembrie, de Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Consiliul Judeţean Harghita.

Festivităţile de premiere au avut loc aproape simultan în municipiile Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni şi Topliţa, în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene şi a reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Harghita.

Elevii au primit premii în bani, în funcţie de locurile pe care s-au clasat la concursurile şi olimpiadele şcolare, respectiv 150 lei pentru locul întâi, 125 lei pentru locul al doilea şi 100 lei pentru cel de-al treilea. În premieră, şi profesorii care i-au îndrumat, aproximativ 250 la nivel judeţean, au fost recompensaţi cu premii în bani, toate fondurile fiind puse la dispoziţie de Consiliul Judeţean Harghita.

La Miercurea Ciuc, ceremonia a avut loc în sala festivă a Liceului Teologic Romano-Catolic „Segito Maria”, unde au primit premii aproximativ 250 de elevi şi profesori.

Inspectorul şcolar general Petru-Ioan Gârbea a spus că este foarte important ca elevii să fie motivaţi, chiar dacă ei studiază din pasiune la disciplina la care au fost premiaţi. „Este foarte important să-i motivăm, copiii aceştia lucrează şi, de cele mai multe ori, o fac din pasiune pentru disciplina în domeniul respectiv, dar, ca tot omul, şi ei se simt bine şi se bucură dacă li se şi recunosc efortul şi rezultatul obţinut. Pentru oameni, şi mai ales pentru copii, care încă sunt mai sinceri decât oamenii, recunoaşterea înseamnă, pe plan spiritual, sufletesc, o încurajare, gestul poate este mai important decât valoarea premiului”, a declarat inspectorul şcolar general.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, le-a spus celor prezenţi că instituţia pe care o conduce susţine educaţia şi l-a îndemnat pe inspectorul şcolar general ca, anul viitor, să solicite buget dublu pentru premierea elevilor cu rezultate bune şi a profesorilor lor. De asemenea, Borboly le-a prezentat elevilor posibilitatea de a fi voluntari la Consiliul Judeţean, pentru a acumula cunoştinţe care să îi ajute după terminarea liceului. AGERPRES