dosare.jpgNoul termen de depunere a ofertelor în vederea selecţiei de parteneri în proiectele POSDRU este luni, 5 august 2013, ora 16,00, ca urmare a prelungirii până la data de 14 august 2013 a termenului-limită de depunere a proiectelor finale POSDRU Axele 1 şi 2 şi pentru a evita orice interpretare legată de intervalul insuficient de timp pentru depunerea ofertelor, anunţă marţi Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

„Urmare a unor informaţii inexacte apărute în presă, precizăm că Ministerul Educaţiei Naţionale nu organizează licitaţii în urma cărora să aloce resurse financiare europene unor entităţi private. În conformitate cu reglementările legale, Ministerul Educaţiei Naţionale derulează doar o procedură de selecţie a unor potenţiali parteneri privaţi, în vederea scrierii, depunerii şi, în eventualitatea câştigării competiţiei, implementării proiectelor. Procedura este organizată riguros, în condiţii de legalitate şi transparenţă. Orice entitate privată are posibilitatea de a depune oferte în acest sens”, precizează MEN într-un comunicat remis marți. Termenul limită anterior de depunere a ofertelor a fost data de 25 iulie.

Întrebat marţi în legătură cu suspiciunile care planează asupra MEN cu privire la criteriile de selecţie a partenerilor în proiectele POSDRU, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a spus că, potrivit legislaţiei în vigoare, MEN poate avea calitatea de beneficiar în proiecte finanţate din fonduri structurale nerambursabile. Implementarea poate fi făcută fie individual, fie în parteneriat cu instituţii publice, universităţi sau entităţi private.

„Având în vedere suspiciunea creată, aş vrea să stabilesc nişte lucruri foarte clare ca şi mecanism. În primul rând că nu e vorba de proiecte acordate, nu e genul acesta de proiect. Nu s-au acordat niciun fel de proiecte de către Ministerul Educaţiei, aşa cum am făcut şi astăzi, când au fost selectate riguros un număr de proiecte şi s-au semnat finanţări. Companiile prezente aici au primit contracte, în urma cărora au primit şi bani să facă o serie întreagă de activităţi. La POSDRU nu este acest lucru, pentru că în acest moment ministerul şi-a propus să depună o serie întreagă de proiecte şi pentru acest lucru, în conformitate cu legea, a deschis o selecţie pentru eventuali parteneri. Pe de altă parte, fac precizarea că selecţia partenerilor se face, în conformitate cu legea, pe o procedură internă a beneficiarului, respectiv a Ministerului Educaţiei. În al treilea şi nu în ultimul rând, mesajul cel mai important, după discuţia cu domnul ministru Pricopie şi cu colegii care s-au ocupat de acest subiect, am decis, pentru a nu mai exista niciun fel de suspiciuni, să prelungim termenul pentru depunerea acestor proiecte. Astăzi se va decide perioada exactă. Va fi o săptămână, vor fi două, astfel încât să nu existe absolut niciun fel de suspiciuni cu privire la selectarea acestor parteneri”, a explicat Costoiu, la ceremonia de semnare a contractelor aferente proiectelor finanţate din fonduri europene.

El a mai spus că îşi doreşte să deschidă competiţia pe acest tip de proiecte pentru toată lumea. „Nu sunt cel care m-am ocupat direct de acest subiect, dar având în vedere discuţiile apărute aş vrea să eliminăm orice fel de suspiciune şi să deschidem competiţia pentru toată lumea, pentru cât mai mult timp posibil, astfel încât să poată fi depuse proiectele ministerului la deadline-ul stabilit de către autoritatea de management. Fac precizarea că marea majoritate a proiectelor vin din zona învăţământului preuniversitar şi vizează, în general, probleme de viitor pentru sistem – curriculum opţional sau obligatoriu pentru diferite discipline şi clase din învăţământul primar şi gimnazial, precum şi continuarea unor proiecte care au avut succes, prevenirea violenţei în şcoală etc”, a mai spus Costoiu. AGERPRES