oprescu_sorin_.jpgPână la sfârşitul acestui an vor fi finalizate lucrările la 50 de şcoli, din cele 102 cofinanţate de Banca Europeană de Investiţii (BEI), a declarat, vineri, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

„Până pe 15 septembrie 2010 vor funcţiona 44 de unităţi de învăţământ, urmând ca până la sfârşitul anului în curs să fie finalizate lucrările la alte şase şcoli, rezultând 50 de unităţi predate”, a precizat Oprescu. Primarul general a menţionat că, anul trecut, au fost finalizate opt unităţi de învăţământ, iar anul acesta urmează să fie date în folosinţă alte 21 de şcoli până la 15 septembrie.

Termenul de finalizare a programului BEI pentru şcoli şi grădiniţe este sfârşitul anului 2011. Programul cuprinde 102 unităţi de învăţământ: 64 de şcoli generale, 15 licee, 19 şcoli speciale şi patru grădiniţe. Între acestea au fost prevăzute 10 săli de sport, patru dintre ele fiind finalizate în perioada 2009 – 2010, un bazin de înot pentru Şcoala cu profil sportiv nr. 311, precum şi săli de festivităţi. Edilul şef a menţionat că pentru 11 unităţi de învăţământ aflate în Programul BEI care se află în licitaţie şi care fac parte din pachetul reziliat în 2008 va fi deschisă licitaţia la data de 1 octombrie 2010.


„Pachetul nr. 1 a fost reziliat din cauza constructorului, care, deşi câştigase licitaţia în 2007, lăsase şcolile în paragină şi abandonase lucrările”, a afirmat Oprescu. Edilul general s-a referit şi la dotările din şcolile aflate în programul BEI, acestea cuprinzând, între altele, laboratoare de informatică, de chimie, de biologie, etc, iar în cazul şcolilor de profil acestea sunt prevăzute cu laboratoare de muzică, de pictură. „Este extrem de necesar şi ar trebui să extindem conceptul „after school”, în care copiii, după terminarea cursurilor, îşi pot pregăti lecţiile pentru a doua zi, sub supraveghere, şi unde pot lua masa sau desfăşura activităţi recreative”, a spus Oprescu.


Valoarea totală a proiectului „Reabilitarea infrastructurii şcolare din Bucureşti” este de 228,2 milioane euro, dintre care 112,2 milioane euro reprezintă împrumutul acordat de BEI şi 116 milioane euro sunt bani alocaţi de la bugetul local. Până în prezent au fost investite 85 de milioane de euro, din care 63 de milioane euro de la BEI şi 22 milioane de euro din bugetul Municipiului Bucureşti. Primarul general a precizat că lucrările la şcolile finalizate până în prezent au constat în expertizare, proiectare, reconsolidare, modernizare şi construirea unor corpuri noi de clădire sau săli de sport, precum şi reabilitarea totală a spaţiilor din curtea şcolilor destinate sportului şi recreării şi dotări cu mobilier şcolar, laboratoare de specialitate, instrumente, cabinete medicale şi stomatologice.


„Mi-aş fi dorit să terminăm mult mai devreme acest program, pentru că oricum el a fost tergiversat, însă situaţia din teren nu a corespuns de cele mai multe ori cu cea din dosare, din această cauză fiind nevoiţi să refacem o serie de proiecte”, a mai spus Sorin Oprescu. AGERPRES