elevi_in clasa.jpgUn număr de 60 de unităţi din învăţământul şcolar şi preşcolar al judeţului Arad vor fi desfiinţate din toamna acestui an, iar alte 31 vor fi transformate în structuri sau vor fi comasate, clădirile în care funcţionează şcolile care vor fi desfiinţate urmând să rămână în administrarea autorităţilor locale.

În prezent, în judeţul Arad, funcţionează 186 de unităţi şcolare cu personalitate juridică şi 369 de structuri ale acestora, însă, începând cu data de 1 septembrie 2010, acest număr se va reduce la 155 de unităţi şcolare cu personalitate juridică şi 335 de structuri ale acestora.

Potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Arad, Mirela Aldescu, ca urmare a unui studiu de specialitate având la bază criterii legislative, economice, demografice şi educaţionale, de la data de 1 septembrie a acestui an vor fi desfiinţate 56 de şcoli din mediul rural, două din mediul urban şi, de asemenea, două grădiniţe, din lipsă de copii, iar 10 grădiniţe, 15 şcoli generale şi un liceu cu profil sportiv se vor transforma în structuri, iar cinci şcoli generale vor fi comasate cu cinci licee.


”În temeiul atribuţiilor care ne revin, am hotărât să comasăm, începând cu 1 septembrie, anumite unităţi de învăţământ, atât în municipiul Arad, cât şi în judeţ, după criterii cum ar fi numărul de elevi, reorganizarea administrativă, infrastructura, opinia primarilor sau a directorilor unităţilor implicate”, a declarat Mirela Aldescu.


Potrivit sursei citate, elevii şi copii de grădiniţă care vor proveni din unităţile desfiinţate nu vor face naveta pe o distanţă mai mare de 10 kilometri. ‘În circa 80% dintre cazuri, transportul elevilor şi preşcolarilor va fi asigurat cu microbuze şcolare, în celelalte cazuri, adică aproximativ 20%, transportul copiilor urmând a se realiza cu ajutorul Consiliului Judeţean Arad şi a primăriilor din judeţ. Oricum însă, unităţile de învăţământ cu mai mult de 200 de elevi, nu vor fi închise’, a precizat şeful IŞJ Arad.


În altă ordine de idei, Mirela Aldescu a spus că de la 1 septembrie, odată cu desfiinţarea acestor şcoli, vor fi aproximativ 322 de cadre didactice şi personal auxiliar fără un loc de muncă, existând însă posibilitatea ca o parte dintre aceste persoane să fie transferate către alte şcoli sau grădiniţe.

”Totodată, au fost luate în evidenţă în vederea pensionării la 1 septembrie 157 de cadre didactice, din care 103 pentru vârstă standard de pensionare, 43 cu până la trei ani înaintea vârstei standard de pensionare (fără penalizare, pe Legea 128/1997), 11 cu până la cinci ani înainte de vârsta standard de pensionare (pensie anticipată parţială, cu penalizare). De asemenea, au depus cerere de continuare ca titular, peste vârsta standard de pensionare 24 de cadre didactice, din care au primit aprobare pentru continuarea activităţii ca titular peste vârsta standard de pensionare 12 cadre didactice, celelalte cereri fiind respinse”, a adăugat Mirela Aldescu, inspector şcolar general al judeţului Arad.AGERPRES