Peste 6.000 de semnaturi in favoarea predarii diferentiate a limbii romane pentru elevii minoritari au fost trimise presedintelui Traian Basescu si ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei, de organizatia teritoriala UDMR Ciuc.
Presedintele UDMR Ciuc, Csaba Borboly, a afirmat ca semnaturile au fost stranse in aproximativ 10 zile, in toate scolile din zona Ciuc, profesorii, parintii, directorii de scoli, preotii, dar si simplii cetateni pronuntandu-se pentru modificarea proiectului de lege privind educatia. Singura propunere a UDMR Ciuc vizeaza predarea diferentiat, dupa programe si manuale speciale, a limbii romane elevilor apartinand minoritatilor nationale.

„Asteptam de la politicienii cu functii inalte sa inteleaga ca predarea limbii romane copiilor maghiari nu este o problema politica, ci una de existenta, iar miile de semnaturi stranse demonstreaza ca aceasta propunere se bucura de sprijinul populatiei”, a spus Borboly.

Vicepresedintele pe probleme de educatie al UDMR Ciuc, profesorul Ferencz S. Alpar, a declarat ca se doreste predarea limbii romane pentru elevii minoritari ca o limba nematerna, cu accent pe comunicarea de zi cu zi. El s-a ferit sa foloseasca termenul de „limba straina”, care a creat dezbateri aprinse in vara anului trecut.

„Este o problema excesiv politizata, dar, indiferent ce termen se foloseste, obiectivul este acela ca elevii apartinand minoritatilor nationale sa poata sa invete limba oficiala a statului, pe care sa o foloseasca in comunicarea de zi cu zi”, a spus Alpar.

Tabelele cu semnaturi au fost trimise si presedintelui Comisiei parlamentare pentru invatamant, tineret si sport, Petre Popeanga, secretarului de stat in Ministerul Educatiei, Gabriella Pasztor, si deputatului Ferenc Asztalos, vicepresedintele comisiei parlamentare pentru invatamant, stiinta, tineret si sport din UDMR.

La cele 6.024 de semnaturi stranse de UDMR Ciuc se adauga peste 3.000 de semnaturi stranse de Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din Romania, care vor ajunge, in curand, la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului.