Ministrul Educaţiei Naţionale, Pavel Năstase, va premia joi, la Palatul Parlamentului, 63 de unităţi de învăţământ preuniversitar câştigătoare la ediţia a XIV-a a competiţiei naţionale „Şcoală Europeană”. Potrivit unui comunicat remis miercuri presei de MEN, fiecare unitate de învăţământ care va primi certificatul „Şcoală Europeană – 2017” va intra şi în posesia unei sume de 5.000 lei, oferiţi de minister pentru dotări.

La ediţia 2017 a competiţiei s-au înscris 117 unităţi de învăţământ preuniversitar din 35 de judeţe şi din Bucureşti. Pe primul loc, la egalitate de puncte, s-au clasat Colegiul Silvic ‘Bucovina’ din Câmpulung Moldovenesc şi Colegiul Tehnic ‘Laţcu Vodă’ Siret, judeţul Suceava (182 puncte), pe locul al doilea – Colegiul Tehnic ‘Marcel Guguianu’ din Zorleni, judeţul Vaslui (178 puncte) iar pe locul al treilea, cu 176 de puncte, Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca, Şcoala Gimnazială ‘George Vâlsan’ din Amara, judeţul Ialomiţa, Liceul Tehnologic Economic ‘Virgil Madgearu’ din Iaşi şi Şcoala Gimnazială ‘Constantin Parfene’ din Vaslui.

„Ediţia curentă are o încărcătură simbolică aparte întrucât anul 2017 marchează împlinirea a 60 de ani (25 martie 1957) de la semnarea Tratatului de la Roma prin care a fost instituită Comunitatea Economică Europeană (EEC). De asemenea, se împlinesc 30 de ani de la lansarea programelor europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale, 20 de ani de la prima participare a şcolilor româneşti la aceste programe europene şi 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană (1 ianuarie 2007)”, afirmă sursa citată.

Prin urmare, în mod excepţional faţă de anii anteriori, Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale a decis să premieze atât „pionierii” programelor europene în România – unităţile de învăţământ preuniversitar care au demarat proiecte de cooperare chiar din primul an, 1997, cât şi unităţile de învăţământ care au derulat cele mai multe proiecte europene până în prezent.

Competiţia „Şcoală Europeană” se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar care au fost şi sunt implicate în programele europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale şi constă în evaluarea calităţii şi coerenţei managementului şcolii, reflectat în documentele manageriale, precum şi a impactului pe care activităţile derulate în cadrul proiectelor europene l-a avut asupra culturii organizaţionale şi ethosului şcolii.

Activităţile/proiectele/programele care se iau în considerare sunt derulate de şcoli prin programele Comisiei Europene, ale Parlamentului European şi alte altor instituţii europene. De asemenea, pot fi derulate de şcoli în parteneriat cu ambasade, universităţi şi şcoli din Uniunea Europeană, companii europene, asociaţii profesionale europene, ONG-uri cu scop educaţional/de formare profesională care activează la nivel european. O altă categorie este cea a proiectelor finanţate din fonduri structurale, în care şcoala este aplicant sau partener.

Certificatul obţinut are o valabilitate de trei ani. Pentru reconfirmarea titlului, şcoala trebuie să se înscrie din nou. În acest sens, trebuie să dezvolte în continuare noi proiecte de parteneriat cu alte şcoli din UE, iar managementul trebuie să fie unul coerent şi performant, centrat pe dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei.

Din cele 1.911 unităţi de învăţământ preuniversitar participante la cele 14 ediţii ale competiţiei (2004 – 2017), 714 au primit titlul de „Şcoală Europeană”. AGERPRES