scoala_meserii.jpgÎn judeţul Galaţi sunt disponibile 672 de locuri în 17 colegii tehnice pentru elevii care au terminat clasa a IX-a şi vor să se înscrie până pe 31 mai la şcoala profesională, a declarat, miercuri, şeful Inspectoratului Şcolar General Galaţi, Onuţ Atanasiu.

Potrivit acestuia, elevii care au terminat clasa a IX-a vor învăţa, timp de doi ani, meserie la locul de muncă, de la marinar la bucătar sau mecanic auto. Pe lângă partea teoretică, elevii vor avea sute de ore de practică la firme din Galaţi. În plus, vor primi şi câte o bursă de 200 lei.

„Cine vrea să înveţe o meserie este aşteptat la profesională. Faţă de vechiul sistem, noua şcoală de meserii se învaţă la locul de muncă. Fiecare elev care va intra într-un astfel de program va beneficia de un contract încheiat cu şcoala şi cu agentul economic unde va face orele de practică. De altfel, firma va fi parte a procesului de selecţie dacă numărul elevilor care doresc să vină la această formă de învăţământ profesional este mai mare decât numărul de locuri”, a spus Atanasiu.

El a adăugat că în unele cazuri admiterea presupune şi probe fizice sau medicale, în funcţie de cerinţele meseriei.

Şcoala profesională va dura doi ani. În primul an, elevii vor face 40% teorie şi 60% practică, iar în al doilea an, 25% teorie şi 75% practică. Vor putea intra în învăţământul profesional elevii care au finalizat clasa a IX-a şi care au cel mult 16 ani. Pe toată perioada celor doi ani de studiu, elevii vor beneficia de o bursă de 200 lei. La finalizarea studiilor, elevul va primi un certificat de calificare recunoscut la nivel european, iar dacă doreşte, poate intra în clasa a XI-a pentru a merge spre Bacalaureat. AGERPRES