Procentul de promovare examenului naţional pentru definitivare în învăţământ este de 69,17%, înainte de contestaţii, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC), care precizează că 101 candidaţi au obţinut nota 10.

„Au fost declaraţi promovaţi, înainte de înregistrarea şi soluţionarea eventualelor contestaţii, 4.176 de candidaţi cu medii între 8 şi 10″, a informat, marţi, MEC.

Ministerul aminteşte că, pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obţină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor obţinute la toate probele de examen, inclusiv proba scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale.

În această sesiune, 6.775 de candidaţi au avut dreptul de a susţine proba scrisă din data de 22 iulie. Au fost prezenţi 6.480 de candidaţi (95,65%). Dintre aceştia, 433 s-au retras, iar opt au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Două lucrări au fost anulate în centrele de evaluare. Rezultatele au fost afişate atât la centrele de examen, cât şi online, pe site-ul definitivat.edu.ro.

Contestaţiile se depun conform calendarului aprobat, la centrele de examen sau pot fi transmise on-line sau pe fax, în zilele de 29 iulie, respectiv 30 iulie, până la ora 12,00. Rezultatele finale se afişează la centrele de examen şi pe site-ul definitivat.edu.ro în data de 4 august. Cei care nu au promovat examenul se pot prezenta la o nouă sesiune după reluarea, de fiecare dată, anterior susţinerii examenului, a stagiului de practică de un an şcolar. AGERPRES