examen.jpgAproximativ 77% dintre absolvenţii de liceu din anii 2011 şi 2012 s-au înscris la prima sesiune a examenului de Bacalaureat care se desfăşoară în perioada iunie-iulie, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, ministrul Educaţiei, Liviu Pop.

Astfel, din totalul de 199.272 de candidaţi înscrişi la prima sesiune a examenului 154.367 sunt din seria curentă şi 44.905 din cea anterioară. Dintre candidaţii de liceu care au terminat anul acesta nu s-au înscris 34.764, iar din promoţia anterioară 27.174, a precizat reprezentantul Ministerului Educaţiei.

El a menţionat că la proba A a Bacalaureatului de testare a competenţelor lingvistice la limba şi literatura română care se va susţine în 1.406 unităţi sunt aşteptaţi să vină 155.955 candidaţi.
Ministrul Educaţiei a urat succes candidaţilor la această sesiune a Bacalaureatului şi a spus că MECTS este pregătit pentru buna desfăşurare a acestuia, neexistând nicio emoţie în acest sens.
Totodată, el a precizat că se va deplasa în cursul zilei de luni în câteva centre de examinare.
Secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Stelian Fedorca, a arătat că subiectele la examenul de Bacalaureat sunt de nivel mediu şi încearcă să evalueze cunoştinţele dobândite în perioada liceului.

„Bacalaureatul este un început, dar niciodată un capăt de drum”, a spus secretarul de stat. El a spus că la proba de evaluarea a competenţelor în limba maternă care va avea loc marţi sunt aşteptaţi să vină 7.669 absolvenţi de liceu, la proba C – 148.990, iar la proba D – 146.713 candidaţi.

Totodată, Fedorca a afirmat că la proba E, care va avea loc în 2 iulie, probă scrisă, sunt aşteptaţi să o susţină 171.720, la proba F, scrisă, la limba maternă – 7,826, la proba C scrisă – 183.107, iar la proba D scrisă – 174.463 candidaţi.

Stelian Fedorca a explicat că, deşi iniţial se estima că la examenul de Bacalaureat vor participa peste 300.000 de absolvenţi de liceu, estimarea a fost făcută de unităţile de învăţământ care au contat pe un număr maxim de elevi.

Potrivit lui Fedorca, pentru proba A, de luni, probă orală de testarea competenţelor la limba şi literatura română există 75 de bilete cu subiecte.
El a ţinut să precizeze că o parte dintre absolvenţii de liceu de anul acesta au rămas cu situaţia şcolară neîncheiată sau sunt corigenţi.

Fedorca a mai spus că ancheta în cazul Bacalaureatului olimpicilor este în desfăşurare. AGERPRES