clasa_goala.jpgLiceele cu profil tehnic din judeţul Olt au încă locuri libere în clasa a IX-a, în timp ce la liceele cu profil teoretic din oraşe locurile au fost deja ocupate şi numărul de clase estimat a fost realizat, potrivit inspectorului şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Olt, Marian Anghel.

Acesta a declarat că au rămas aproximativ 800 de locuri libere la licee deoarece în planul de şcolarizare aprobat au fost prevăzute mai multe locuri în clasa IX-a decât absolvenţi de clasa a VIII-a pentru a da posibilitatea viitorilor liceeni de a alege între mai multe licee cu acelaşi profil. O altă cauză a locurilor rămase libere este că aproximativ 500 de absolvenţi de clasa a VIII-a au optat pentru licee din alte judeţe şi doar circa 100 de elevi au venit în judeţ din alte zone ale ţării.

„În planul de şcolarizare au fost prevăzute mai multe locuri în clasa a IX-a decât elevi pentru a le da acestora posibilitatea de a alege între mai multe licee. Un alt motiv pentru care au rămas locuri neocupate este că unii elevi au decis să înveţe la licee din Argeş sau Dolj pentru că sunt mai aproape de domiciliul lor, dar noi trebuia să le oferim şi lor locuri în liceele din judeţ” a explicat Anghel.
Numărul claselor care nu se vor putea forma pentru că locurile nu au fost ocupate este de aproximativ 15, la liceele cu profil tehnic, specializări precum mecanică, agricultură, estetică etc.

Marian Anghel a adăugat că toţi elevii care au susţinut examenul de evaluare au fost repartizaţi la licee, în funcţie de opţiuni, dar cum încă sunt locuri libere pot să fie înscrişi în clasa a IX-a şi cei care nu au participat la evaluarea naţională.

Catedrele şi posturile ocupate de cadrele didactice titulare nu sunt afectate de nerealizarea planului de şcolarizare aprobat anul acesta, susţine reprezentantul ISJ Olt, care argumentează că până acum nu au fost anunţate modificări nici în privinţa catedrelor şi orelor anunţate drept vacante.
În judeţ sunt 33 de licee care au avut un număr total de 4.326 locuri, în timp ce numărul absolvenţilor de gimnaziu din acest an a fost de 4.023 elevi, dintre care aproximativ 500 au optat pentru licee din alte judeţe. AGERPRES