definitivat.jpgUn număr de 8.537 de candidaţi s-au înscris în perioada 4 – 25 ianuarie pentru examenul naţional de definitivare în învăţământ, dintre aceştia fiind validaţi 8.335, mai mulţi cu 27% faţă de anul trecut.

„Astfel, în 2012, numărul candidaţilor înscrişi a fost de numai 6.537, dintre care au fost acceptaţi pentru susţinerea examenului 6.114. Creşterea din 2013 este datorată, în mare parte, scăderii vechimii minime necesare la catedră, de la 2 ani la 1 an. Cei mai mulţi candidaţi care doresc să susţină examenul de definitivat în acest an provin segmentul de vârstă 20-25 de ani (33,5%), fiind urmaţi de cei cu vârste între 26-30 de ani (28%)”, se arată într-un comunicat de presă al MEN remis miercuri.

În baza Metodologiei pentru organizarea şi desfăşurarea examenului naţional de definitivare în învăţământ, aprobată prin OMECTS 6193/13.11.2012, candidaţii vor avea de trecut două inspecţii la clasă şi o probă scrisă.

Potrivit MEN, inspecţiile se vor realiza până la data de 20 iunie şi constituie criteriu eliminatoriu, candidaţii trebuind să obţină cel puţin media 8 la acestea pentru a putea accede la proba scrisă, care se va desfăşura în data de 18 iulie. De asemenea, un alt criteriu pentru a se califica în proba finală îl reprezintă şi stagiul de predare de cel puţin un an la catedră.
MEN precizează că subiectele şi baremele pentru examenul scris sunt realizate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare iar modele de subiecte şi bareme vor fi postate la pe pagina web dedicată, http://definitivat.edu.ro, şi vor fi utilizate în programele pentru pregătirea debutanţilor, desfăşurate de Casele Corpului Didactic.

Afişarea rezultatelor se va face pe 23 iulie iar înregistrarea contestaţiilor şi transmiterea acestora la centrele de evaluare se va realiza în 23-24 iulie. În perioada 25-26 iulie vor fi soluţionate contestaţiile iar rezultatele finale vor fi disponibile în data de 27 iulie. AGERPRES