Un număr de 394 de unităţi de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică şi 46 de unităţi de învăţământ fără personalitate juridică vor funcţiona în anul şcolar 2011-2012 în Bucureşti, dintre acestea 97 nefiind autorizate de Direcţia de Sănătate Publică, conform prezentării făcute joi de Prefectura Capitalei.

Potrivit unui comunicat de presă al Instituţiei Prefectului Municipiului Bucureşti remis joi, în Capitală există 234 unităţi de învăţământ particular (163 grădiniţe, 20 şcoli învăţământ primar, 13 învăţământ gimnazial, 22 învăţământ liceal şi 16 unităţi postliceale).

„Din totalul unităţilor de învăţământ, un număr de 97 sunt, la acest moment, încă neautorizate de către Direcţia de Sănătate Publică. Din aceste 97 de unităţi, 43 de unităţi de învăţământ sunt incluse în programul BEI şi vor fi autorizate la finalizarea lucrărilor. Până la începerea efectivă a anului şcolar, o parte dintre aceste şcoli vor primi autorizarea sanitară”, se arată în comunicatul de presă.

Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, a participat joi la şedinţa Colegiului Prefectural al Municipiului Bucureşti având ca temă analiza măsurilor luate în Capitală privind deschiderea în bune condiţii a anului şcolar 2011-2012. Prefectul Capitalei a arătat că, din informaţiile puse la dispoziţie de Inspectoratul Şcolar, în programul BEI au fost finalizate lucrările la 36 de unităţi şcolare din totalul de 102 care au fost contractate iniţial.

Poliţia şi Jandarmeria Bucureşti au identificat câteva vulnerabilităţi în ceea ce priveşte siguranţa în şi în jurul unităţilor de învăţământ, care se referă, în primul rând, la altercaţiile şi micile loviri şi violenţe dintre elevi. În al doilea rând, s-a arătat că este nevoie ca, împreună cu poliţiile locale, să se monitorizeze mai atent spaţiul din jurul şcolilor, unde prezenţa unor persoane periculoase poate constitui o problemă.

În Bucureşti, 265 de unităţi de învăţământ au paza asigurată, fie prin pază proprie, fie prin firme specializate. Monitorizarea şcolilor se face, deocamdată, prin 1.547 camere video. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă le-a solicitat directorilor de şcoli să treacă urgent la actualizarea planurilor de evacuare pe căile de acces şi să raporteze de îndată orice problemă de natură electrică sau de furnizare gaze care ar putea afecta siguranţa clădirilor în care funcţionează şcolile sau grădiniţele. Ministrul Daniel Funeriu le-a cerut autorităţilor locale să se implice prin structurile proprii în reducerea absenteismului şcolar, care poate fi o cauză a rezultatelor proaste la învăţătură sau a abandonului şcolar.

În ceea ce priveşte programul BEI, ministrul Educaţiei a solicitat Primăriei Generale urgentarea lucrărilor, astfel încât termenul de finalizare – 1 decembrie 2011 – să poată fi respectat. În ceea ce priveşte managementul situaţiilor de urgenţă, ministrul Educaţiei a cerut Inspectoratului Şcolar, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Prefecturii Capitalei ca în prima săptămână a anului şcolar să organizeze în toate unităţile de învăţământ exerciţii practice reale prin care atât elevii, cât şi cadrele didactice să înveţe rapid procedeele pe care trebuie să le aplice în caz de incendiu sau cutremur.

Totodată, Daniel Funeriu le-a solicitat autorităţilor locale prezente la şedinţa Colegiului Prefectural să se implice mai activ în implementarea de programe tip afterschool, acestea fiind o metodă de canalizare a atenţiei elevilor spre proiecte utile lor şi a cerut prefectului Capitalei, Poliţiei, Jandarmeriei şi Inspectoratului Şcolar să reanalizeze planul de siguranţă al unităţilor de învăţământ şi să corecteze acolo unde situaţiile practice au arătat că este nevoie de măsuri mai ferme.

„A fost o primă întâlnire cu factorii decidenţi la nivelul Capitalei pe subiecte ce ţin de deschiderea anului şcolar. Până la deschiderea efectivă a activităţii, vom reface planul de măsuri privind siguranţa în şcoli în care vom integra cu atribuţii clare şi poliţiile locale. Siguranţa în sau în jurul şcolilor trebuie să fie o preocupare atât a instituţiilor Statului, cât mai ales a autorităţilor locale. Legătura dintre şcoli, pe de o parte, şi forţele de ordine, pe de altă parte, trebuie să fie directă şi nu neapărat ierarhică, astfel încât probleme sesizate de directorii unităţilor de învăţământ să fie rezolvate imediat ce apar. ISC, ITM, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar Veterinară au primit dispoziţii clare să trateze cu celeritate solicitările venite din partea directorilor de şcoli. Primăriile vor trebui să analizeze atent cui acordă contracte cu şcolile, fie că e vorba de firme de pază, fie că e vorba de comercianţii care vând alimente, pentru că vor urma controale atât pe linia siguranţei elevilor, cât şi pe linia siguranţei alimentare”, a declarat prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei. AGERPRES