copii gradinita.jpgNumărul şcolilor care urmează să îşi restructureze activitatea didactică începând cu 1 septembrie 2010 a crescut de la 32, câte fuseseră anunţate în urmă cu aproape o lună, la 41, cele mai multe fiind din mediul rural, a declarat marţi, într-o şedinţă, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj, Justin Paralescu.

Potrivit acestuia, măsura de restructurare a învăţământului preuniversitar a fost luată în urma unei analize efectuate de IŞJ la nivel judeţean asupra migrării forţei de muncă dinspre mediul rural către cel urban, scăderii alarmante a populaţiei şcolare în mediul rural pe fondul continuării îmbătrânirii satului românesc şi depopulării acestuia.

„De la 1 septembrie 2010, finanţarea sistemului de învăţământ se va face per elev astfel că unităţile şcolare, care vor avea mai puţin de 200 de elevi, numărul minim pe care trebuie să îl aibă fiecare unitate în parte pentru a putea beneficia de personalitate juridică, vor fi comasate cu alte şcoli. Ca urmare a acestui criteriu, 41 de şcoli din judeţ îşi vor restructura activitatea didactică în noul an şcolar. Fiecare clasă din mediul rural va avea 18 elevi, iar, din mediul urban, 22”, a precizat Justin Paralescu.


Acesta a adăugat că le solicită autorităţilor locale din judeţ mai multă responsabilitate în gestionarea bazei materiale a şcolilor pentru a elimina astfel orice formă de risipă şi abuz în folosirea mijloacelor auto destinate transportului elevilor.

„În comuna Aninoasa, microbuzul şcolar a fost avariat în afara orarului de transport şcolar în luna noiembrie 2009 şi nu a fost reparat nici până în prezent. La Slivileşti, combustibilul necorespunzător folosit la alimentarea microbuzelor a dus la defectarea acestora, elevii rămânând astfel fără mijloc de transport. La Padeş, microbuzul nou, primit în 2008, a staţionat în incinta primăriei până în această lună, când a fost în funcţiune la insistenţele noastre. În toată această perioadă, foarte mulţi elevi au fost nevoiţi să meargă pe jos chiar şi distanţe de şase kilometri”, a mai spus inspectorul şcolar general. În urma comasărilor, elevii înmatriculaţi la unităţile şcolare care îşi vor înceta activitatea didactică, vor fi transferaţi la cele care preiau fostele şcoli, iar cadrele didactice titulare se transferă, prin restrângere de activitate la nivelul unităţii de învăţământ cu personalitate juridică. AGERPRES