scoala_profesionala.jpgA doua şcoală profesională în sistem dual, după modelul şcolii profesionale Kronstadt, care pregăteşte forţă de muncă pentru companiile cu capital german din Braşov, va funcţiona din toamna acestui an la Colegiul Tehnic „Transilvania”, a anunţat primarul George Scripcaru.

„Această şcoală profesională va pregăti forţa de muncă pentru domeniul aeronautic, ţinând cont de societăţile cu capital francez din domeniul aeronautic care sunt în Braşov. Şi această şcoală profesională va funcţiona în baza unui parteneriat între Primăria Braşov, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi mai multe firme cu capital francez printre care Airbus. Săptămâna trecută o delegaţie, din care a făcut parte şi viceprimarul Adina Durbacă, s-a deplasat în Franţa, în acest scop. Este al doilea parteneriat încheiat de primăria Braşov pentru susţinerea învăţământului profesional în sistem dual, după înfiinţarea Şcolii profesionale Kronstadt”, a subliniat edilul.

Un proiect similar va fi pus la punct şi în domeniul HoReCa, având în vedere lipsa de personal calificat cu care se confruntă industria hotelieră şi unităţile de alimentaţie publică. „Am identificat şcolile care vor primi acest statut, urmând să facem paşii procedurali împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, apoi hotărârea de Consiliu Local pe care o vom trimite la Ministerul Educaţiei Naţionale pentru aprobare. În sistemul HoReCa s-a constituit o asociaţie cu care vom fi parteneri pentru deschiderea şcolii profesionale. Se ştie că în acest sector este mare nevoie de forţă de muncă calificată şi bine pregătită fiind vorba de o zonă turistică foarte cunoscută”, a mai precizat George Scripcaru.

Conform contractelor încheiate cu firmele care pregătesc forţa de muncă, toţi absolvenţii acestor şcoli profesionale sunt încadraţi în firmele respective imediat după absolvire.AGERPRES