univ_bolyai_2008.jpgNoul an de studii de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca a fost deschis, luni, in cadrul unei ceremonii desfasurate in Aula Magna, invitatul institutiei de invatamant superior la acest eveniment fiind fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, din perioada 1996-2000.

„Inauguram acum al 91-lea an de studii universitare in limba romana la Cluj. Dupa cum istoricii au consemnat, la 12 mai 1919, se punea in miscare procedura de intemeiere a Universitatii romanesti din capitala Transilvaniei. La 1 noiembrie 1919 noua universitate isi deschidea portile, iar la 19 februarie 1920 suveranul de atunci al Romaniei, Regele Ferdinand I, rostea discursul oficial de inaugurare in Aula Magna”, a spus, cu emotie, rectorul UBB, prof univ. dr. Andrei Marga, in discursul rostit cu acest prilej, intitulat „Dupa 90 de ani. Noua universitate in era globalizarii”.

Prestigiosul universitar clujean a subliniat ca „generatia fondatoare a UBB a respins in mod explicit conceperea curriculei in functie de persoane”. „Curricula de atunci se fixa pe alegerea de catre studenti a celei mai mari parti dintre discipline. De aceea, multe generatii de studenti clujeni au pastrat nostalgia pentru curricula in care studentii aleg disciplinele sau macar marea parte a disciplinelor. Optiunea categorica a fost la Cluj pentru a combina ceea ce s-a numit, in limbajul lui Sextil Puscariu, cultura de specialitate si viziunea generala asupra omului, societatii si lumii. Aceasta generatie a considerat ca daca tanarul are concepte, dar nu si-a format conceptie, esueaza. Vasile Parvan sublinia nevoia de a se forma constiinta etic-civica a studentilor, iar Iuliu Hatieganu vorbea de ‘educatia integrala’. In orice caz, pana la reforma invatamantului din 1948, curricula de la Cluj a intruchipat foarte limpede sincronismul, supletea si simplitatea, in sensul bun. Atunci studentul nu avea decat patru sau cinci examene pe an, dar acestea erau facute riguros (…)”, a explicat Andrei Marga.

Rectorul UBB a aratat, totodata, ca incepand cu 1993 a avut loc „dezvoltarea cea mai mare si mai cuprinzatoare din istoria universitatii clujene”. In anul 2008-2009, la UBB au studiat peste 52.000 de studenti, la care s-au adaugat aproape 3.000 de doctoranzi. Studentii sunt pregatiti de 2.600 de cadre didactice.

„Dezvoltarea de la UBB, in ultimii peste cincisprezece ani, a cuprins inovatii, care conteaza pe plan continental, recunoscute in analizele care se fac. Prima inovatie majora care s-a facut aici a fost aceea a ‘comprehensivitatii’. Aceasta a insemnat multe lucruri, inclusiv aducerea teologiilor in Universitate, in 1993. Faptul a fost incercat si inainte, dar s-a reusit abia dupa 1993, cand cele patru teologii – Teologie Ortodoxa, Teologie Greco-Catolica, Teologie Romano-Catolica si Teologie Reformata, la care s-a adaugat Institutul de Studii Iudaice ‘Dr. Moshe Carmilly’ -, si-au luat locul in Universitate. A doua inovatie majora a fost cea din 1995, anume instalarea multiculturalitatii pe baze plurilinguale, care a reprezentat o inovatie in plan international. A treia mare inovatie a fost cea a extensiunilor: Universitatea Babes-Bolyai opereaza la aceasta ora cu cea mai mare retea de extensiuni in teritoriu dintre universitatile europene”, a spus profesorul Marga.

In privinta infrastructurii, in perioada 1993-2009 s-au adaugat UBB peste 25 de cladiri noi, s-au constituit Campusul Economic, Campusul Sportului si numeroase alte grupari de cladiri noi. Potrivit rectorului Andrei Marga, cele sase sase probleme cruciale ale UBB, de rezolvarea carora atarna performantele institutiei, sunt abordarea transdisciplinara, inaintarea cercetarii stiintifice de la observatii empirice si masuratori la formularea de ipoteze si concepte, reactivarea traditiei multilingualitatii transilvane, sprijinirea omului de valoare, revenirea la o educatie adecvata si plasarea inovatiei in orizontul preocuparilor universitare. AGERPRES