univ_bolyai_2008.jpgInstitutul Confucius al Universitatii Babes-Bolyai a fost inaugurat, luni, in noul si ultramodernul edificiu Economica II al institutiei clujene de invatamant superior, in prezenta secretarului de stat din Ministerul Afacerilor Externe, Natalia Intotero, a ambasadorului Republicii Populare Chineze la Bucuresti, Liu Zengwen, si a presedintelui Zhejiang University of Science&Technology din China, prof. univ. Du Wei.

Prestigiosi reprezentanti ai lumii academice clujene au luat parte la ceremonia inaugurala, fiind placut surprinsi de atmosfera deosebita creata cu prilejul acestui eveniment, in care au predominat politetea desavarsita, bunul gust, sonoritatile muzicale orientale si, desigur, piesele decorative din matase, amintind de celebrul Drum al Matasii, ce a reconstruit, timp de peste doua milenii, puntile de legatura – economice, comerciale, dar mai ales culturale – intre Estul si Vestul lumii.

Ambasadorul Republicii Populare Chineze la Bucuresti, Liu Zengwen, a subliniat ca inaugurarea Institutului Conficius de la Cluj-Napoca are loc in contextul aniversarii a 60 de ani de la proclamarea R.P.Chineze si al stabilirii relatiilor diplomatice cu Romania, precum si in ajunul sarbatorii traditionale chineze de reintregire a familiei.

„Ne face o mare placere sa deschidem Institutul Confucius, intr-un cadru solemn, la Universitatea Babes-Bolyai, care are o vechime istorica si o baza culturala solida”, a spus diplomatul chinez. Rectorul UBB, prof. univ. dr. Andrei Marga, a insistat, in discursul rostit cu acest prilej, asupra perspectivelor pe care le va avea in Transilvania activitatea Institutului Confucius al UBB.

„Chinezii sunt poporul cel mai vechi din istorie care si-au pastrat statul. Evreii sunt cei mai vechi, dar au avut o pauza de aproape 2.000 de ani. China nu este astazi nicidecum doar cea mai populata tara a lumii, nu este nici doar detinatoarea artei culinare cele mai rafinate. China nu este doar cel mai mare producator al lumii. China este, se stie, toate acestea la un loc, precum si tara unei culturi intelectuale impunatoare, o cultura care nu se lasa nicidecum inchisa in muzeu, o cultura capabila sa inspire si acum”, a evidentiat rectorul UBB, amintind ca in 2006 China a castigat Jocurile Olimpice datorita pregatirii extraordinare a sportivilor ei si a devenit, ulterior, „supraputerea sportiva a lumii”.

Profesorul Andrei Marga a aratat, totodata, ca marea criza financiara si economica, inceputa in 2008, a gasit China in afara epicentrului crizei, cu perspectivele de a deveni primul producator, iar, recent, si primul exportator al lumii.

„Anvergura innoirilor politice, sociale-economice din China zilelor noastre este atat de neobisnuita incat cliseele ar trebui sa cada si in Romania. In mod evident, revenirea viguroasa a Chinei pe scena civilizatiilor de referinta ale timpului nostru infirma schemele aflate in circulatie cu privire la sensul istoriei. China are azi cel mai voluminos sistem de invatamant din lume, cu peste 2.300 de universitati, dintre care 600 sunt private, in ambele forme de invatamand superior pregatindu-se 28 de milioane de studenti. La admiterea din 2008, au fost admisi in sistemul de studii universitare 6 milioane de tineri. Anual, pleaca la studii in strainatate peste 180.000 de studenti, in timp ce 170.000 de tineri din intreaga lume merg spre universitatile chineze. China are acorduri de recunoastere mutuala a diplomelor universitare cu 34 de tari”, a spus rectorul Marga.

El a urat, in limba chineza, un bun venit la Cluj-Napoca specialistilor chinezi, precum si succese depline in activitate, in urmatorii ani. In 2008, rectorul UBB, prof. univ.dr Andrei Marga, a prezentat Senatului UBB propunerea relansarii cooperarilor cu universitati, institutii de cercetare stiintifica si personalitati din China. In urma analizelor intreprinse cu Ambasada Republicii Populare Chineze la Bucuresti, Senatul UBB a aprobat, in octombrie 2008, infiintarea Institutului Confucius la UBB.

In noiembrie 2008, rectorul UBB a solicitat oficial Fundatiei Hanban sa aprobe infiintarea unui Institut Confucius la UBB, institutia clujeana urmand ca puna la dispozitie infrastructura necesara. In 2009, UBB a prezentat partii chineze spatiul alocat Institutului Confucius, in noua cladire Economica II. Ulterior, directorul Fundatiei Hanban din Beijing a comunicat conducerii universitatii clujene aprobarea pentru infiintarea Institutului Confucius. In cursul unei vizite efectuate la Hangzhou, rectorul Andrei Marga si presedintele Du Wei au semnat „The Executive Agreement of the Confucius Institute in Romania” si au stabilit masuri pentru inaugurarea oficiala a Institutului Confucius, la 21 septembrie 2009.

Director al institutului a fost numit dr. Adrian Zoicas de la FSEGA, care a parcurs o pregatire la Beijing, in acest sens. Adrian Zoicas a fost numit si responsabil al UBB pentru cooperarile cu China. Pentru anul universitar 2009-2010 a fost organizata Catedra de Limba si Cultura Chineza a UBB, cursurile si seminariile urmand sa fie sustinute de lectori chinezi, de absolventi ai UBB care au studiat in China si de alti specialisti. In cadrul programului, studenti si specialisti chinezi vor fi invitati la cursurile de vara. Totodata, un program de cooperare pe temen lung a fost convenit intre UBB si Zhejiang University of Science and Technology (ZUST).

Potrivit protocolului, UBB va acorda burse anuale pentru zece studenti de la ZUST, selectati de partea chineza, care vor urma studii la Cluj-Napoca, in functie de optiunile exprimate. In acelasi timp, trei cadre didactice de la ZUST, specializate in tehnologie, vor preda, pe durata unui an universitar, la Institutul de Tehnologie al UBB, iar doua cadre universitare la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor (FSEGA), Facultatea de Business (FB) si Facultatea de Studii Europene (FSE). Programul de cooperare prevede, de asemenea, acordarea a 10-15 burse de studii, in cadrul programelor Hanban, studentilor clujeni inscrisi in programe de invatare a limbii si culturii chineze.

De asemenea, editurile Cluj University Press si Editura Fundatiei pentru Studii Europene ale UBB si cele ale ZUST vor angaja traducerea de lucrari din limba chineza, apeland la clujenii care au studiat in China. Facultatea de Geografie va elabora volumul „Romania turistica”, care va fi tradus si publicat in limba chineza de editura Zhejiang Education Publishing House. Directorii editurilor vor conlucra si pentru publicarea de materiale de prezentare a Chinei in Romania si pentru publicarea de scrieri clujene in China.

In paralel, FSEGA va elabora volumul „Economia Romaniei”, pe care il va transfera, spre publicare, partii chineze. UBB si ZUST vor face schimburi de cadre didactice cu limba de predare engleza, care sa sustina cursuri de interes pentru fiecare dintre parti in domeniul stiintelor experimentale – chimie, fizica, biologie -, si schimburi de studenti inmatriculati in programe de masterat. FEFS va invita trei cadre didactice de la Departamentul de Educatie Fizica al ZUST pentru perioade de una-doua saptamani pentru a sustine cursuri de initiere in discipline sportive chineze traditionale (arte martiale). Pentru studentii si cadrele didactice ale ZUST care vor veni la UBB, Facultatea de Educatie Fizica si Sport va asigura programe de activitati sportive si turistice.