Asociaţii ale elevilor şi părinţilor şi organizaţii sindicale din învăţământ au semnat marţi actul de constituire a Alianţei pentru Educaţie de Calitate (APEC), al cărei scop este asigurarea accesului la educaţie pentru toţi copiii şi tinerii şi creşterea calităţii actului educaţional prin crearea unui cadru de învăţare eficient şi atragerea de resurse umane de înaltă calitate.

Documentul a fost semnat de reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Elevilor, Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar, Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţiei Naţionale a Sindicatelor „Alma Mater”. Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, a calificat drept „un moment istoric” constituirea APEC.

Această dată, 3 octombrie 2017, reprezintă un moment, aş putea spune, istoric, odată cu constituirea Alianţei pentru Educaţie de Calitate. (…) Începând de astăzi o să vorbim de noi, noi – elevi, părinţi şi profesori, care ne-am propus un scop foarte important: acela de a avea o educaţie de calitate. Cum se poate obţine calitatea în educaţie? Foarte simplu. Însumând toate problemele pe care le-am avut noi ca entităţi separate şi venind cu soluţii comune pentru rezolvarea acestora. Atunci când rezolvăm de comun acord problemele elevilor, ale părinţilor şi ale cadrelor didactice, vom reuşi să discutăm despre un învăţământ preuniversitar şi universitar de calitate. Nu are rost să intrăm în toate amănuntele legate de semnarea acestui protocol, nu are rost să detaliem încă o dată problemele cu care noi ne confruntăm, probleme la care noi vom veni cu soluţii concrete„, a afirmat Nistor.

El a adăugat că „greul va începe după semnarea acestei alianţe”. „Din acel moment vom încerca să ne impunem ca o forţă care va dicta agenda factorilor de decizie, indiferent că aceştia reprezintă Ministerul Educaţiei, Parlamentul României sau Preşedinţia”, a spus Marius Nistor.

Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, a apreciat, de asemenea, momentul ca fiind unul „istoric” şi şi-a exprimat speranţa că în perioada următoare demersurile care vor fi făcute „vor avea greutate”.

Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor „Alma Mater”, a declarat că se va ocupa de atragerea tuturor uniunilor sau alianţelor studenţeşti în APEC.

„Având în vedere că anul universitar a început doar de două zile, ne-a fost greu să-i atragem şi să le vorbim despre decizia noastră. Am convingerea că vor veni către noi. (…) Avem timpul necesar pentru a-i lămuri despre dorinţele noastre şi pentru a introduce în protocol dorinţele lor”, a spus Anton Hadăr.

Ioana Băltăreţu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, a declarat că motivul pentru care a semnat pentru înfiinţarea APEC este dorinţa generală de a avea elevi care să fie pregătiţi atunci când ies de pe băncile şcolilor. „Scopul nostru este ca Educaţia din România să atingă dorinţa generală de a avea elevi care să fie pregătiţi, după ce ies de pe băncile şcolii, atât pentru piaţa muncii, cât şi pentru a se integra în societate. Astfel, obiectivele noastre variază de la finanţare până la evaluare, la resurse umane de calitate în sistem”, a declarat Băltăreţu.

„Acum, cei care suntem în această sală, suntem martorii unui eveniment memorabil deoarece este pentru prima dată când vom formaliza un protocol/colaborare între toţi actorii din sistemul educaţional – elevi, părinţi şi profesori. Dacă ne dorim să facem o schimbare de profunzime pentru viitoarele generaţii din România nu putem decât dacă vom sta la masă toţi cei implicaţi în actul de Educaţie. Dezideratul nostru este să avem un învăţământ de calitate pentru toţi copiii României, să oferim şanse egale la un învăţământ de calitate pentru toţi copiii acestei ţări”, a spus Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar, a afirmat că prin constituirea alianţei se doreşte transmiterea unui semnal la nivel naţional că există unitate. AGERPRES