A opta ediția a Concursului național de creativitate software și hardware, explorIT, organizat în perioada 5-8 iulie 2018, a debutat cu o nouă probă de robotică și o nouă temă: Infinity. Organizat în acest an în parteneriat cu Facultatea de Inginerie a Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, concursul a trecut la următorul stadiu, proiectarea sa în mediul academic universitar aducând un plus de valoare, o conectare a participanților cu piața muncii de top din domeniul IT, un punct de plecare pentru construcția, în comun, a unui Hub de Inovare Digitală. A opta ediție a concursului explorIT aliniază la start 51 de finaliști pentru cele 3 secțiuni: IT, Media, Robotică.

Organizat de tineri pentru tineri, în ultimii 4 ani concursul și-a extins staff-ul, atrăgând tot mai mulți liceeni pasionați de competiție și voluntariat, de la colegiile „Ferdinand I”, „Gh. Vrănceanu”, „Vasile Alecsandri” și-a lărgit aria de formare prin organizarea de workshop-uri interesante și motivante, precum şi prin activități de dezvoltare personală. Pornind de la premiza că tinerețea înseamnă curiozitate, curiozitatea înseamnă explorare, explorarea aduce cunoaștere și dezvoltare, explorIT s-a dovedit a fi un concurs emblemă pentru tinerii pasionați de IT, media și robotică, pentru cei care vor să învețe, să se dezvolte şi să demonstreze.

Prof.univ.dr.ing.  Valentin Zichil, Decanul Facultății de Inginerie, a adresat un cuvânt de bun venit și încurajare concurenților, felicitări pentru calificarea în finala concursului, atât lor, cât și profesorilor coordonatori, subliniind totodată importanța parteneriatului dintre Facultatea de Inginerie şi Colegiul Național „Ferdinand I”, parteneriat care a stat la baza acestei ediții și care se dorește a fi un punct de plecare pentru o colaborare permanentă, cu rezultate inedite în domeniile IT și Robotică.

Prof. Nicoleta Zărnescu, directoarea Colegiului Național „Ferdinand I”, și-a început discursul cu un cuvânt de apreciere la adresa profesoarelor Cristina Sichim și Ana Întuneric, coordonatoarele celor 8 ediții ale concursului explorIT, la adresa tinerilor voluntari, elevi ai colegiilor de top din Bacău, subliniind rolul acestora în dezvoltarea concursului, atât pe orizontală (prin mărirea paletei de secțiuni), cât și pe verticală (prin creșterea performanței).  Prof. Zărnescu a adus în prim plan importanța informaticii în politica colegiului, investițiile majore făcute în dotările laboratoarelor de IT și robotică, nominalizarea colegiului în primele 36 de colegii din țară care vor fi dotate cu un centru de excelență în Tehnologia Informației (CETI), rezultatele obținute la concursurile naționale de programare și robotică, numărul mare de beneficiari ai cluburilor YoungCoder Ferdinand.

Din partea tinerilor organizatori au luat cuvântul Ana Maria Comărașu și Vladimir Berbec, care au subliniat rolul și importanța voluntariatului în dezvoltarea personală, în dinamizarea anumitor schimbări la nivelul societății.